Terlalu Lama Menghadap Gadget Antara Punca Anak Hidap Bell's Palsy

Anak - anak zaman sekarang kebanyakannya memang susah nak lihat jauh dari gadget. Bukan kata yang remaja sahaja, bahkan yang kecil - kecil pun dah pandai gunakan gadget meskipun tak diajar, hanya melalui pemerhatian sahaja sudah cukup untuk mereka explore sendiri.

Ada ibubapa yang berpendapat bahawa gadget mampu membantu untuk tenangkan anak daripada menangis, buat bising, melompat sana - sini.

Tapi sedarkah bahawa apabila anak terlalu leka menghadap gadget juga boleh menjadi punca kepada masalah Bell's Palsy?



Mungkin ada yang tidak pernah dengar penyakit Bell's Palsy ini. Secara mudahnya, ianya adalah satu keadaan yang menyebabkan satu sisi muka seseorang menjadi lemah. Ianya boleh terjadi disebabkan ada radang pada salahsatu saraf pada muka, iaitu di kawasan antara belakang dan depan telinga.

Apabila radang terjadi, dengan mata yang lebih masa menghadap gadget membuatkan saraf jadi LEBIH STRESS. Disebabkan itulah ia membuatkan berlaku lebih TEKANAN pada saraf yang mengalami radang.



Oleh itu, sebagai ibubapa haruslah lebih cakna dengan kesan aktviti anak terhadap kesihatan mereka. Jangan dah terhantuk baru terngadah, dah terkena baru nak menyesal. Memang penyakit ini boleh dirawat, tatapi jika tindakannya lambat maka yang menanggung deritanya adalah anak itu sendiri.

Jadilah ibubapa yang KREATIF, sentiasa fikirkan aktiviti yang terbaik untuk tumbesaran anak. Sebaiknya, manfaatkan masa kecil mereka ini dengan aktiviti yang merangsang minda dan juga motorskill mereka seperti aktiviti melukis, mewarna, menyusun blok dan sebagainya.

Bagi ibubapa yang ingin meningkatkan kreativiti anak - anak di hujung minggu, bolehlah daftarkan anak ke KELAS SENI bersama ARTMAN untuk kami bantu mereka. Klik sahaja ADD SELECTED TO CART untuk mendaftar dan dapatkan HARGA DISKAUN untuk 2 kelas melalui PAKEJ ARTMAN


Related Posts

Lemah Motor Skill Punca Anak Tak Nak Pergi Sekolah
Lemah Motor Skill Punca Anak Tak Nak Pergi Sekolah
Mak ayah ada tak anak yang setiap kali nak ke sekolah je mulalah buat perangai, tantrum dan beri banyak alasan? Pasti...
Read More
5 Tanda Anak Ketagihan Gadget Mak Ayah Kena Peka
5 Tanda Anak Ketagihan Gadget Mak Ayah Kena Peka
Ramai sebenarnya yang dah tahu, gadget ni ada banyak keburukannya untuk anak - anak disebalik kebaikan lain yang kita...
Read More
Filem Pendek Raya 2022: Anak dibuang Cari Ibu yang Membuangnya
Filem Pendek Raya 2022: Anak dibuang Cari Ibu yang Membuangnya
Kisah Kimi pernah viral 6 tahun lalu iaitu, seorang anak yang dibuang ibunya dan menderita hidup dalam angan-angan se...
Read More

Filter
Terlalu Lama Menghadap Gadget Antara Punca Anak Hidap Bell's Palsy
Terlalu Lama Menghadap Gadget Antara Punca Anak Hidap Bell's Palsy