9 Tips Wajib Baca Sebelum Beli Iphone Pre-Loved

Disini saya ingin berkongsikan tips basic untuk pembeli yang nak beli used phone dgn seller/kedai . This is just a basic tips , tapi ada ramai yang tertipu beli dgn seller dan kedai hari-hari ada yang up post minta tolong lepas tertipu. Utamakan meet-up/COD check sendiri sebelum beli !!

TIPS PERTAMA

Check region code if MY/A and for newer model than 12 series is ZP/A , request resit sbb ada seller yang tak bertanggungjwb jual set iphone yg terikat dengan kontrak telco 2 tahun so bila owner unable to make payment 3 months + telco will blocked the imei Kalau dah kena block imei, tidak boleh guna mana2 simcard di Malaysia hanya boleh gunakan WiFi only so rugi la beli mahal2 kn, jika tiada resit boleh check via telco service RM10 je nanti ada seller yang akan tolong , if other than region code than MY/A check by insert your simcard utk mengelakkan terbeli set turbo dgn harga yg tinggi. Turbo sim pula mostly lock set dari luar negara lebih kurang sama mcm telco lock di Malaysia .Cuma Malaysia punya sim telco lock tak boleh bypass guna turbosim . Harga set turbo sim lebih murah berbanding myset and unlocked import set .


TIPS KEDUA
Check display , I suggest use white plain wallpaper naikkan brightness tinggi tgk ada tk Mark spot kt screen like burn/water mark. Check true tone (go to settings search true tone) jika lcd third party tiada true tone . Check by swipe screen tekan2 number (can use assistive touch) ,search je on setting assistive touch if like auto move/stuck /delay better think twice

TIPS KETIGA
Check sound / mic / gps/ wifi/ camera etc2.. sebagai pembeli you have rights to check everything before make payment . Insert sim check semua take your time :) jgn lepas beli baru nak check satu persatu .

TIPS KEEMPAT
Battery health can check on settings (but not so accurate) , as a basic test u can try restart phone 2 times check battery momentum contoh Kalau tiba battery life tinggi / atau turun mendadak battery ada problem la tu ( contoh: sebelum restart 67% lepas restart tiba2 tinggi 80% or low 20%) tak sekata tu ada problem la , dan jika battery health too low akan memberi kesan pada performance phone ini hanya basic untuk check battery life.

TIPS KELIMA
Face ID once dah rosak tak boleh repair so jgn tertipu dgn seller yg mengatakan face id boleh repair murah2. Jika masalah asas mungkin boleh repair but mostly tak boleh repair .

TIPS KEENAM
Pastikan reset and setup semula
Go to settings - general- reset- erase all content and settings masukkan sim log in into your Apple ID .

TIPS KETUJUH
Bawa rakan atau kenalan yg lebih tahu pasal phone would be easy for u .

TIPS KELAPAN
Can check using 3utools but I’m not sure result are accurate or not . But utk check biasa2 mungkin membantu :)

TIPS KESEMBILAN
Boleh check/diagnostic at AASP jika ada yang tak kena better cari yang lain.

This is just a basic tips harap membantu :)
Mungkin ada yg sy terlepas or lupa nk listkn.. hope others can help list down if I missed anything.

Good Luck:)

PERKONGSIAN INI DARI : RYL MK L
EDITOR :MOHD FAIZ ZULHILMI

Tau tak yang kita boleh jana income dengan menggunakan henfon saja?
Jom JANA DUIT DARI GAMBAR dan DAPAT HASIL DALAM USD di Kelas Fotowang.

DAFTAR DI SINI (klik pada gambar)
Gambar Bakso pun ada orang beli

 

Gambar dibeli dari serata dunia. Sambil tidur pun duit boleh masuk (klik pada gambar untuk daftar kelas Fotowang)


Related Posts

Lagi Mahal Dari Thermomix, Kenapa Berbaloi Beli iPhone 13
Lagi Mahal Dari Thermomix, Kenapa Berbaloi Beli iPhone 13
iPhone 13 dah keluar, harga bermula dari RM3,399 untuk iPhone 13 sehingga ke varian paling mewah iaitu RM7,599 (iPhon...
Read More
5 Trend Fotografi 2022 Yang Semua Pengguna Smartphone Patut Cuba 
5 Trend Fotografi 2022 Yang Semua Pengguna Smartphone Patut Cuba 
Walaupun pandemik Covid-19 masih berlarutan, itu bukan penghalang untuk penggemar fotografi terus merakam gambar-gamb...
Read More
Gambar Ambil Guna Smartphone Pun Boleh Nampak Pro Kalau Tahu Tekniknya
Gambar Ambil Guna Smartphone Pun Boleh Nampak Pro Kalau Tahu Tekniknya
"Macam mana nak tangkap gambar nampak menarik ye?" "Susahnya nak dapat leading line ni." Bila nak tangkap gambar siap...
Read More

Filter
9 Tips Wajib Baca Sebelum Beli Iphone Pre-Loved - Saiful Nang Academy
9 Tips Wajib Baca Sebelum Beli Iphone Pre-Loved - Saiful Nang Academy