Minat & Bakat Seni Anak Ini Boleh Ke Pentas Dunia

Walapun baru sahaja berusia 11 tahun, anak ini memiliki bakat luar biasa dalam menghasilkan lakaran pakaian seperti pereka fesyen terkemuka.

Muhammad Dailami Hail Mohd Nurullail cukup meminati bidang rekaan fesyen malah lakaran yang dihasilkan seperti seorang profesional.

Bercerita mengenai perkara itu, ibu kepada kanak-kanak tersebut, Wan Noorleesa Abdul Latip, 37, berkata, Muhammad Dailami atau Hail cukup menggemari rekaan daripada pereka fesyen terkenal Rizman Ruzaini, Rizalman dan juga Jovian Mandagie.

Cerita Wan Noorleesa, Hail bukan sahaja gemar membuat lakaran tetapi anaknya itu turut memiliki BAKAT MEWARNA yang menjadikan setiap lukisannya dihasilkan dengan CANTIK dan TELITI.

"Hasil karya yang dilukis oleh Hail adalah seni atau corak bertemakan kepada fesyen tradisional dan juga pakaian wanita.

Wan Noorleesa menjelaskan bakat anak sulung daripada dua beradik itu mula kelihatan ketika seawal usia empat tahun semasa guru di sebuah tadika swasta yang mengajarnya melihat hasil lukisan yang dibuat oleh Hail.

"Cikgu tadika ada cakap Hail ni memang pandai melukis, cakap pun TAK PELAT. Daripada situlah saya perasan anak saya minat melukis.

"Di sekolah pun cikgu memang selalu bagi jawatan ketua kelas dan ketua dalam kumpulan. Sekarang ni dia pengawas di sekolah", ujar ibunya.

Bukan sahaja melukis, kata Wan Noorleesa lagi, Hail juga memiliki bakat lain seperti mereka cipta makhluk pelik daripada barangan terpakai dan kertas, semuanya hanya menggunakan IMAGINASINYA sahaja.

Berkongsi hasil projek anaknya itu, Hail pada awalnya hanya melukis lakaran gambar projeknya terlebih dahulu, kemudian menggunakan alatan miliknya serta warna air sebagai kesan khas.

Semasa di rumah, Hail banyak menghasilkan lukisan menggunakan aplikasi yang dimuat turun ke dalam telefon pintar miliknya sendiri.

"Kalau saya ada projek atau design nak kena buat, kadang kala saya minta Hail editkan untuk saya. Hail berbakat juga dalam suntingan audio dan visual yang dia belajar sendiri," ujarnya.

Hail juga merupakan aset sekolah, mewakili sekolah dalam pertandingan seni tulisan khat jawi, nyanyian solo, pidato, sajak, tarian, melukis dan mewarna.Bercerita mengenai sikap Hail, ibunya menjelaskan dia merupakan seorang yang teliti, segak dan bergaya kerana mementingkan penampilan yang kemas serta cerewet dalam pemilihan pakaian dia sendiri.

Sebagai ibu bapa, Wan Noorleesa mengakui pernah berasa BIMBANG, malah suaminya, Mohd Nurullail A. Rahman, 37, kurang bersetuju dengan minat anaknya itu kerana ia bukan kebiasaan untuk budak lelaki sepertinya, namun mula menerima hakikat BAKAT UNIK Hail setelah melihat pencapaian demi pencapaian yang diperolehnya.

Walaupun bakat yang dimiliki Hail agak berlainan dari kanak-kanak lelaki lain tetapi dia tidak pernah dianggap berbeza atau dipinggirkan oleh rakan-rakan sebayanya, keluarga mahupun masyarakat sekeliling.

"Dulu saya rajin post hasil lukisan dia di Facebook, risau juga orang anggap dia lembut tetapi saya bersyukur kawan-kawan semua puji bakat, jadi Hail tak rasa 'down'. Daripada posting tu juga cikgu-cikgu sekolah nampak bakat Hail.

Oleh kerana minatnya terhadap seni, guru di sekolah akan membawa Hail setiap kali ada acara melihat karya dan persembahan nyanyian dan lukisan yang dianjurkan di Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara (JKKN).

Bulan Kemerdekaan merupakan saat paling sibuk bagi ibu Hail kerana pada ketika itu banyak pertandingan dianjurkan di luar dan dalam sekolah yang disertai Hail.

"Kalau ada pertandingan mewakili sekolah, cikgu akan bawa dia sebagai wakil. Saya selalu ikut dengan memandu sendiri ke tempat pertandingan tersebut untuk lihat anak saya bertanding," tambah Wan Noorleesa.

Kejayaan demi kejayaan hasil usaha dan minat Hail semakin ketara apabila dia berjaya mendapat tempat dalam pertandingan antaranya adalah Pertandingan Mewarna Kanak-Kanak Kategori 7 hingga 9 Tahun.Tidak terhad kepada seni lukisan sahaja, Hail juga berbakat dalam nyanyian di mana beliau pernah mewakili sekolah dalam sebuah pertandingan Bakat Cilik sempena Tahun Baru Cina pada 2020 dengan membawa lagu "Dondang Sayang".

Lumrah sesebuah pertandingan ada kalah dan menang, Hail juga pernah kalah dalam pertandingan tetapi ibunya sentiasa memberikan kata-kata semangat dengan memujuk anaknya agar tidak mudah patah semangat.

"Satu perkara saya terapkan pada Hail, kalau dia masuk sesebuah pertandingan dan dia menang, saya akan memberinya hadiah. Saya bawa dia ke kedai alat tulis untuk dia beli alatan melukis yang dia suka," ujarnya.

Namun kata Wan Noorleesa, meskipun menyokong minat anaknya itu, pendidikan Hail tetap menjadi keutamaan dan akan memastikan Hail menyiapkan kerja sekolah terlebih dahulu sebelum melakukan aktiviti lain termasuk melukis.

Sumber: mStar

Bagi ibubapa yang ingin MENGASAH BAKAT SENI anak - anak, boleh daftarkan ke KELAS SENI bersama kami. KLIK GAMBAR DI BAWAH untuk mendaftar sebelm terlambat.

Untuk mendaftar secara PANTAS, boleh klik ADD SELECTED TO CART di bawah dan dapatkan HARGA DISKAUN dengan PAKEJ yang ditawarkan.


Related Posts

5 Tanda Anak Ketagihan Gadget Mak Ayah Kena Peka
5 Tanda Anak Ketagihan Gadget Mak Ayah Kena Peka
Ramai sebenarnya yang dah tahu, gadget ni ada banyak keburukannya untuk anak - anak disebalik kebaikan lain yang kita...
Read More
Filem Pendek Raya 2022: Anak dibuang Cari Ibu yang Membuangnya
Filem Pendek Raya 2022: Anak dibuang Cari Ibu yang Membuangnya
Kisah Kimi pernah viral 6 tahun lalu iaitu, seorang anak yang dibuang ibunya dan menderita hidup dalam angan-angan se...
Read More
Anak lebih peka bila lebih awal didedahkan dengan warna
Anak lebih peka bila lebih awal didedahkan dengan warna
Persekitaran yang berwarna-warni membawa kesan yang besar kepada pemerhatian, pemikiran dan ingatan kanak-kanak. Kana...
Read More

Filter
Minat & Bakat Seni Anak Ini Boleh Ke Pentas Dunia
Minat & Bakat Seni Anak Ini Boleh Ke Pentas Dunia