Berniaga Tanpa Kedai Tapi Sales Mencecah 5 Angka, Ini Tips Yang Digunapakai

Di musim pandemik Covid 19 ini, ramai yang kehilangan perkerjaan dan ada perniagaan yang terjelas teruk sehingga terpaksa menutup premis perniagaan mereka. Bebanan kewangan isi rumah juga turut dirasai kini.

Dalam usaha untuk meningkatkan taraf hidup, ada cara untuk memperoleh pendapatan iaitu dengan menjalankan bisnes dari rumah. Bersama Chef Ritzuwan dari Ritz the Baker berkongsi pengalaman dan tips di FB beliau bagaimana untuk memperoleh pendapatan sehingga 5 angka hanya dengan berbisness dari rumah.

 

Saya pernah sembang dengan seorang rakan yang dapat sales sehingga 5 angka sebulan dengan jualan kek dan roti dari rumah.

Tanpa kedai dan sepenuhnya beroperasi dari rumah. Saya cuba jugak ‘risik’ rahsia yang digunakan.

“Alah ritz... akak ni meniaga dari rumah aja. Overhead (kos operasi) rendah dan akak gunakan sebaik-baiknya social media (facebook dan instagram) untuk branding dan promote produk akak”. Dibalasnya spontan.

Facebook dan Instagran antara teraju utama media social pada masa kini

Jawapan ringkas tapi sangat bermakna. Zaman sekarang, ramai peniaga online Menggunakan sosial media untuk lariskan produk.

Tapi kita kena faham yang peranan social media adalah untuk bersosial. Kalau posting kita nampak sangat seperti iklan, orang tak suka (scroll wall laju-laju) 😅 kecuali kalau kita seorang influencer. Pakai baju harga RM10 pun orang minat nak beli.

Tips mudahnya ialah gambar dan video. Ini adalah big stopper yang buatkan kenalan atau prospek nak beli produk dari kita.

Gambar cantik tu dah bagus tapi kena pastikan bila orang tengok gambar kita, dia rasa terliur dan mengidam (craving).

Sama jugak dengan video. Nak hasilkan video yang buat orang rasa geram dan menjejes air liur jugak ada caranya.

Semua itu perlukan ilmu. Tak rugi sebenarnya kalau kita buat sedikit pelaburan untuk ilmu yang menguntungkan di masa hadapan.

Jangan lepaskan peluang untuk belajar dengan youtuber makanan dan juga photographer professional secara LIVE nanti.

Untuk pendaftaran, klik gambar di bawah.

Good luck semua. Dah berjaya nanti jangan lupakan saya ye. 😊

Sumber : FB Ritz the BAKER

Related Posts

Dah Ada Perniagaan Dalam Google Maps, Cukup Ker?
Dah Ada Perniagaan Dalam Google Maps, Cukup Ker?
Bila 98% rakyat Malaysia gunakan Google, maka menjadi satu kewajipan untuk meletakkan perniagaan kita di dalam Google...
Read More
Whatsapp Bakal Perkenal Panggilan Suara, Video Di Whatsapp Web (Desktop)
Whatsapp Bakal Perkenal Panggilan Suara, Video Di Whatsapp Web (Desktop)
APLIKASI khidmat pesanan milik Facebook, WhatsApp akan melancarkan nilai tambahan baharu iaitu panggilan suara dan vi...
Read More
Sebelum Ni Guna Kaedah Yang Sama Tapi Kenapa Posting Facebook Makin Sepi?
Sebelum Ni Guna Kaedah Yang Sama Tapi Kenapa Posting Facebook Makin Sepi?
Cikgu posting saya makin sepi dan sunyi, post gambar like 1, post video, view rendah, 2-3 bulan lepas tak macam ni pu...
Read More