Dari Engineer Ke Dapur, Kenali Chef Yang Mempunyai Hampir 1 Juta Followers Di Youtube

Boleh dikatakan semua suri rumah dan minat masak dan mencuba resepi baru, mengenali wanita yang bersuara lembut ini. Jika disebut nama Norma Bakar memang ramai yang tak kenal, tapi kalau dengan gelaran Che Nom memang pasti ramai yang teruja.

Che Nom, 'mak online' yang suka mengajar masak di Youtube. Search sahaja resepi masakan melayu di Youtube mahupun blog, pasti channel/blog beliau antara carian teratas. Beliau yang sudah bergiat aktif di Youtube sejak tahun 2012 tekad ingin bersara awal dari profession nya sebagai seorang engineer di salah sebuah syarikat telekomunikasi dan menjadi Youtuber secara sepenuh masa. Minatnya juga di beri sokongan kuat oleh si suami malah menjadi tulang belakang di sebalik pembikinan video-video masak Che Nom.

Ibarat belajar memasak dari Ibu - begitulah gelaran yang diberikan oleh peminat tegar beliau. Youtube channel Che Nom sendiri sahaja sudah mencecah 881K subscribers dan kini beliau juga sedang berusaha untuk mendapatkan Gold Play Button (Youtube channel dengan 1M subscribers) dari Youtube. 

Hanya bermula sekadar suka-suka dan minat, kini Che Nom menjadikan Youtube sebagai sumber pendapatan utamanya. Semoga semakin berjaya Che Nom dan teruskan menjadi inspirasi buat yang bercita-cita ingin mengikuti jejak Che Nom. Kami belanja sikit lah video masak-masak Che Nom yang mempunyai viewers yang paling tinggi tontonannya.

Suri rumah yang lain pun boleh jadi chef Youtube macam Che Nom juga. Cuma kena tahu bagaimana nak mula dan buat. Nasihat kami, di permulaan ini jangan bazirkan duit beli equipment mahal-mahal - seeloknya kita guna bahan yang ada di sekeliling kita je dahulu. Shoot video dan edit guna smartphone je; smartphone sekarang pun dah makin canggih fungsinya. Dari segi pencahayaan yang terang pula boleh buat video di tepi tingkap atau pun guna lampu meja study anak. Dah stabil sikit, baru lah kita invest kepada equipment yang lebih baik. Boleh klik di gambar jika nak belajar bagaimana nak jadi macam Che Nom. 

Belajar shoot video guna smartphone 


Belajar edit video dengan mudah guna apps percuma di smartphone


Belajar buat thumbnail video Youtube dengan pantas guna apps
percuma di smartphone 


Related Posts

Bagaimana Instafamous 700K Followers Ini di Follow Oleh Raja Permaisuri Agong di Instagram
Bagaimana Instafamous 700K Followers Ini di Follow Oleh Raja Permaisuri Agong di Instagram
Bukan calang-calang orang, beliau ialah Nor Hayati Zainol Abidin (42 tahun) atau pun lebih dikenali dengan nama Yatie...
Read More
Dari Bergelar Youtuber, Kini Jadi Pengarah Filem Dgn Kutipan RM7 Juta Sepanjang Tayangan
Dari Bergelar Youtuber, Kini Jadi Pengarah Filem Dgn Kutipan RM7 Juta Sepanjang Tayangan
Itulah dia anak muda bernama Syahmi Sazli, 26 tahun yang berasal dari Kelantan ini. Mula menempa nama pada tahun 2016...
Read More
6 Channel Masakan & Mukbang Yang Menerima Pendapatan 5-6 Angka Setiap Bulan
6 Channel Masakan & Mukbang Yang Menerima Pendapatan 5-6 Angka Setiap Bulan
Hanya bermula sebagai hobi dan minat, kini menjadi sebagai sumber income utama bagi Youtuber dan instafamous ini. Set...
Read More