Macam Mana Gambar Kita Jadi Lebih Cantik Bila Guna Leading Line?

Cikgu, leading Line itu apa? macam mana gambar kita jadi lebih cantik bila guna leading line?

Leading line, salah satu teknik komposisi dalam fotografi yang mudah dibuat dan memberikan impak yang sangat baik untuk gambar.

Kelebihan menggunakan leading line adalah bagaimana leading line ini akan membawa mata kita terus fokus kepada subjek kita seterusnya menjadikan gambar kita lebih kemas.

Leading line juga membantu memberikan "sense of distance" dan depth di dalam gambar. Dengan leading line objek akan kelihatan jauh berbanding gambar tanpa leading line.

Untuk mengambil gambar dengan leading line sebenarnya amat senang, kita boleh gunakan jalan rasa seperti gambar ini. Struktur bangunan, bayang-bayang, kain yang panjang dan pelbagai lagi.

Be Creative jangan takut untuk mencuba. Nak mahir gunakan gambar leading line, google contoh gambar leading line dan tiru. Lama-kelamaan mata kita akan lebih tajam untuk melihat leading line di mana saja lokasi penggambaran kita

Ada Soalan ?

 Cikgu Syibli

 

 


Related Posts

Founder Myspace Jual Myspace Harga USD580 Juta Hanya Untuk Jadi Photographer?
Founder Myspace Jual Myspace Harga USD580 Juta Hanya Untuk Jadi Photographer?
Bagi yang lahir pada penghujung tahun 80an hingga awal 90an mesti tahu dan pernah ada account Myspace kan? Dulu Myspa...
Read More
3 Gambar Anak Tempatan Guna Smartphone Diiktiraf Instagram Rasmi Apple
3 Gambar Anak Tempatan Guna Smartphone Diiktiraf Instagram Rasmi Apple
Jangan tak percaya gambar shoot guna smartphone di kampung kita sendiri sudah pergi satu dunia. Gambar berlatarbelak...
Read More
10 Keping Gambar Travel Pakai Smartphone Tapi Cantik Setanding DSLR
10 Keping Gambar Travel Pakai Smartphone Tapi Cantik Setanding DSLR
InsyaAllah nampak gaya dalam masa terdekat ni kita dah boleh rentas negeri. Kawalan pergerakan dalam negeri pun dah d...
Read More