10 Apps Terbaik Ambil Gambar Landskap Guna Smartphone

Pergi travel satu dunia bawa smartphone je lepas border dunia dibuka semula nanti pun boleh hasilkan gambar landskap power.
Landscape photography tu sebenarnya dulu dipanggil gambar pemandangan jer. Sejak-sejak wujud geng DSLR lepas tu terkeluarlah jadi landscape photography, baru lah nampak hipster dan boleh blend in kan dgn geng-geng kamera.
Gambar perlu bangkitkan semangat sampai yang melihatnya terasa dah memang ada di sana untuk tengok sesuatu yang luar biasa. Tak semestinya kena ke luar negara, shoot di depan rumah sahaja pun ada masanya jika kena gaya, boleh hasilkan gambar yang sangat menarik.
Lagi-lagilah kalau shoot guna smartphone sahaja. Seluk poket, keluarkan smartphone, snap, edit sikit, dah boleh share kat socmed. Nak update keluarga kita dah sampai mana (dan nak bagi mereka cemburu sikit pun boleh hehe)
Makan tengah hari lewat sikit, tapi sebab view dia superb. Sayang nak lepaskan. Dengan sedikit lindungan daun pokok kelapa, nyamaaan. Shoot dan edit guna smartphone dan apps. Siap.
Mendamaikan bila berada di sini. Kita yang melihat gambar ini pun terasa-terasa nak terus terbang ke sana. Flow air yang macam kapas tu, kita hasilkan guna apps dalam smartphone je.
Gambar sunset celah bangunan ni 'tapau' beberapa unsur dalam fotografi landskap. Ada yang tahu, tak? 

Gambar ini dihasilkan guna smartphone juga. Sekali lagi, seluk poket, keluarkan smartphone, snap, edit sikit, dah boleh share kat socmed. Dah. Dalam fotografi landskap kita boleh dapat juga elemen-elemen seperti:
Golden hour
Blue hour
Sunrise
Sunset
Waterfall

Disenaraikan 10 apps yang pengguna iOS dan Androids boleh install pada smartphone masing-masing untuk menghasilkan effect 'motion blur' / 'long exposure' pada gambar air terjun yang mengalir. Boleh juga guna untuk shoot bangunan, light trail dan macam-macam lagi dengan apps ni.

1. IOS - SLOW SHUTTER CAM
Apps ini antara pilihan tenaga pengajar di Saiful Nang Academy. Bayar sikit je 1 kali dan boleh guna untuk hasilkan effect motion blur macam dalam gambar-gambar air terjun tadi.


2. IOS - SHUTTER STOP


 3. IOS - CAMERA +2





4. IOS - PRO CAMERA


5. IOS - AFTER FOCUS


6. ANDROID - CAMERA FV-5


7. ANDROID - SLOW SHUTTER LONG EXPOSURE CAMERA

 


8. ANDROID - MANUAL CAMERA : DSLR CAMERA PROFESSIONAL


9. ANDROID - LONG EXPOSURE CAMERA 2 


10. ANDROID - SNAPSEED
Ini adalah salah satu apps percuma pilihan team Saiful Nang Academy untuk membantu urusan shoot dan edit gambar. 
Kita boleh pilih nak guna apps yang mana satu. Nak yang berbayar boleh, ada lebih kelebihan. Tapi nak guna yang percuma pun dah boleh membantu sangat dalam penghasilan gambar landskap yang power. 

 


Tapi, kalau setakat tahu applikasi yg boleh kita download tapi tak tahu macam mana nak guna, tak bawa hasil juga kan? Tambah sikit ilmu shoot fotografi landskap guna smartphone, selebihnya, pakailah smartphone jenis iOS ke, Androids ke, semua boleh.
.
Saranan kelas-kelas yang boleh bantu hasilkan gambar landskap guna smartphone jadi lebih power:
- Kelas Smartphone Landscape Photography
- Kelas Smartphone Photo Editing
TEKAN GAMBAR-GAMBAR BERIKUT untuk link-link ke kelas-kelas berkaitan dan boleh belajar hasilkan gambar landskap power walaupun guna smartphone sahaja.

Related Posts

5 Smartphone Terbaik 2020 Untuk Fotografi
5 Smartphone Terbaik 2020 Untuk Fotografi
Fotografi sekarang dah mudah sangat dengan smartphone. Banyak smartphone yang bukan saja ada 2,3 tapi ada juga yang 4...
Read More
5 jenis tripod kecil dijual di Shopee penyelamat fotografer landskap smartphone tegar
5 jenis tripod kecil dijual di Shopee penyelamat fotografer landskap smartphone tegar
Antara 5 jenis tripod kecil untuk hasilkan gambar landskap yang sharp yang fotografer landskap tegar boleh gunakan. K...
Read More
Checklist nak ambil gambar Landscape cantik guna smartphone
Checklist nak ambil gambar Landscape cantik guna smartphone
Nak ambil gambar landcsape sekarang tak payah nak bawak kamera dan tripod besar-besar, guna fon kita pun boleh. Tapi ...
Read More