GAMBAR ANAK TERBAIK BILA DIAMBIL OLEH MAK DAN AYAH SENDIRI BUKAN JURUFOTO PROFESSIONAL

Gambar anak terbaik bila diambil oleh mak dan ayah sendiri bukan jurufoto professional

Cabaran terbesar seorang jurufoto bila ambil gambar kanak-kanak adalah emosi.
Kebiasaannya anak-anak kita ini susah nak tunjukkan emosi mereka di hadapan orang yang mereka kurang kenali.

Sebab itu sebagai seorang jurufoto dan seorang ayah, kami nak beritahu ayah dan ibu semua, ketahuilah gambar terbaik anak-anak ini adalah bila di ambil oleh kita sendiri

Kenapa ?

Banyak kali senyuman dan tawa mereka itu muncul pada waktu yang tak tersangka.

Masa photoshot dengan jurufoto susah betul nak senyum, dengan adik beradik dia tengah main senang betul senyum tergelak riang.

Bila kita sebagai parents tahu ada kemahiran ambil gambar, bila "moment" itu sampai terus capai kamera dan rakam senyuman anak-anak kita ini.

Alamak tapi saya tak pandai ambil gambar.

Ibu ibu dan ayah ayah, usah risau sekarang ni ambil gambar tak perlu risau setting kamera yang susah tu, shutter speed, iso, aperture tak perlu pening, guna auto jer dengan smartphone

Tapi gambar tak cantik lah cikgu

Tak cantik sebab tak faham, tentang cahaya, komposisi dan capturing the moment.
Tapi jangan risau sebab benda ni boleh belajar

Kalau rasa geram tengok gambar-gambar Potret Saiful Nang, wajib belajar terus dari Sifu dengan sertai kelas ini.

Related Posts

Kelebihan DSLR Berbanding Smartphone
Kelebihan DSLR Berbanding Smartphone
Kamera dah beli lama dah tapi belum sempat nak explore kerana sibuk bekerja sebelum ini. Dan yang ada kamera canggih ...
Read More
7 Rahsia Cara Menjadikan Foto Landscape Kita Lebih Bermakna
7 Rahsia Cara Menjadikan Foto Landscape Kita Lebih Bermakna
Pergi lokasi shoot cantik dah, gambar pun ambil banyak dah tapi bila balik rumah belek-belek gambar hasil tangkapan t...
Read More
3 Rahsia Mudah Nak Ambil Gambar Reflection Menggunakan Smartphone
3 Rahsia Mudah Nak Ambil Gambar Reflection Menggunakan Smartphone
Air yang tenang jangan disangka tiada reflection. Selepas ini kalau jalan-jalan, berjoging, bolehla ambil gambar cant...
Read More