5 Perkara Yang Perlu Ada Dalam Shooting List Sebelum Shoot Fashion .

 

Sekiranya kita nak buat apa-apa gerak kerja pastinya memerlukan perancangan yang rapi supaya tidak kelam kabut di akhir waktu. Antara yang kita perlu rancang awal adalah 'Shooting List'. 

.
Okay jom kita check di bawah ini, apa perkara asas yang perlu ada dalam shooting list kita okay. Check it out.

1. TEMA

Dalam menentukan tema, kita kena tahu apa yang ingin kita sampaikan mengikut design kita. Contohnya jika kita nak jual baju raya, tema kita boleh pilih sama ada tema beraya secara moden atau di kampung. Begitu juga kalau nak shoot di tengah bandar.  Bila dah tentukan tema barulah senang nak move to next step.

2. LOKASI

Sebelum kita nak mulakan penggambaran, ini memang biasa dilakukan iaitu "recce" atau tinjau lokasi yang kita nak shoot tu. Sama ada tempat itu perlu berbayar atau percuma juga kita perlu tahu supaya dapat buat persediaan. Boleh cari tempat yang boleh hasilkan gambar yang baik contohnya dekat dengan taman bunga, pencahayaan yang cantik dan juga ada background senibina yang cantik. 

3. CREW

Seterusnya, ini penting untuk kita plan awal-awal. Contohnya :

a. Photographer

b. Model

c. Pemegang props

d. Art director

Tak adalah nanti stress sendiri sebab tak cukup kakitangan nak manage semua. 

4. WARDROBE

Sebelum pergi kita dah susun , model ni pakai baju apa, padanan warna apa dari head to toe. Kasut, tudung dan bag tangan juga kena yang bersuaian. Bila kita jual baju, jangan lupa aksesori-aksesori yang berkaitan ni ya. 

5. PROPS

Pemilihan props sangat terkait dengan tema. Contohnya jika kita ingin menjual baju raya atau bertemakan open house, jangan lupa sediakan props yang berkaitan contohnya teko dan cawan, kuih raya dan sampul duit raya. Nampakkan idea dan situasi kepada prospek bila pakaian itu boleh dipakai dan gambarannya. 

 

All the best semua dan semoga bermanfaat!

 

 

**************

Jom kawan-kawan, kita ajarkan cara ambil gambar fashion photography yang cantik dalam kelas Smartphone Fashion



Kenapa perlu sertai kelas ini?

1. Kelas dilakukan secara online, tak perlu nak keluar rumah.
2. Ada nota dan video Live bersama cikgu.
3. Boleh lihat siaran ulangan, jika tidak berkesempatan pada waktu yang ditetapkan.
4. Belajar secara ‘step-by-step’ dengan penyampaian yang mudah difahami.
5. Harga yuran kelas yang sangat berbaloi hanya RM50 SAHAJA.

INFO KELAS
17 April 2021 | Sabtu 9.00am - 12.00 pm

 


Related Posts

5 Trend Fotografi 2021 Yang Semua Pengguna Smartphone Patut Cuba 
5 Trend Fotografi 2021 Yang Semua Pengguna Smartphone Patut Cuba 
Walaupun pandemik Covid-19 masih berlarutan, itu bukan penghalang untuk penggemar fotografi terus merakam gambar-gamb...
Read More
Gambar Ambil Guna Smartphone Pun Boleh Nampak Pro Kalau Tahu Tekniknya
Gambar Ambil Guna Smartphone Pun Boleh Nampak Pro Kalau Tahu Tekniknya
"Macam mana nak tangkap gambar nampak menarik ye?" "Susahnya nak dapat leading line ni." Bila nak tangkap gambar siap...
Read More
Framing  Buat Gambar Lagi Cantik
Framing Buat Gambar Lagi Cantik
Hari tu ada scroll Facebook dan ternampak la pasal framing. Nak buat sharing sikit pasal komposisi 'FRAMING'. Apa fun...
Read More

Filter
5 Perkara Yang Perlu Ada Dalam Shooting List Sebelum Shoot Fashion . - Saiful Nang Academy
5 Perkara Yang Perlu Ada Dalam Shooting List Sebelum Shoot Fashion . - Saiful Nang Academy