5 Perkara Yang Perlu Ada Dalam Shooting List Sebelum Shoot Fashion .

 

Sekiranya kita nak buat apa-apa gerak kerja pastinya memerlukan perancangan yang rapi supaya tidak kelam kabut di akhir waktu. Antara yang kita perlu rancang awal adalah 'Shooting List'. 

.
Okay jom kita check di bawah ini, apa perkara asas yang perlu ada dalam shooting list kita okay. Check it out.

1. TEMA

Dalam menentukan tema, kita kena tahu apa yang ingin kita sampaikan mengikut design kita. Contohnya jika kita nak jual baju raya, tema kita boleh pilih sama ada tema beraya secara moden atau di kampung. Begitu juga kalau nak shoot di tengah bandar.  Bila dah tentukan tema barulah senang nak move to next step.

2. LOKASI

Sebelum kita nak mulakan penggambaran, ini memang biasa dilakukan iaitu "recce" atau tinjau lokasi yang kita nak shoot tu. Sama ada tempat itu perlu berbayar atau percuma juga kita perlu tahu supaya dapat buat persediaan. Boleh cari tempat yang boleh hasilkan gambar yang baik contohnya dekat dengan taman bunga, pencahayaan yang cantik dan juga ada background senibina yang cantik. 

3. CREW

Seterusnya, ini penting untuk kita plan awal-awal. Contohnya :

a. Photographer

b. Model

c. Pemegang props

d. Art director

Tak adalah nanti stress sendiri sebab tak cukup kakitangan nak manage semua. 

4. WARDROBE

Sebelum pergi kita dah susun , model ni pakai baju apa, padanan warna apa dari head to toe. Kasut, tudung dan bag tangan juga kena yang bersuaian. Bila kita jual baju, jangan lupa aksesori-aksesori yang berkaitan ni ya. 

5. PROPS

Pemilihan props sangat terkait dengan tema. Contohnya jika kita ingin menjual baju raya atau bertemakan open house, jangan lupa sediakan props yang berkaitan contohnya teko dan cawan, kuih raya dan sampul duit raya. Nampakkan idea dan situasi kepada prospek bila pakaian itu boleh dipakai dan gambarannya. 

 

All the best semua dan semoga bermanfaat!

 

 

**************

Jom kawan-kawan, kita ajarkan cara ambil gambar fashion photography yang cantik dalam kelas Smartphone Fashion



Kenapa perlu sertai kelas ini?

1. Kelas dilakukan secara online, tak perlu nak keluar rumah.
2. Ada nota dan video Live bersama cikgu.
3. Boleh lihat siaran ulangan, jika tidak berkesempatan pada waktu yang ditetapkan.
4. Belajar secara ‘step-by-step’ dengan penyampaian yang mudah difahami.
5. Harga yuran kelas yang sangat berbaloi hanya RM50 SAHAJA.

INFO KELAS
17 April 2021 | Sabtu 9.00am - 12.00 pm

 


Related Posts

3 Sebab Fotografi Landskap Guna Smartphone Jadi Pilihan
3 Sebab Fotografi Landskap Guna Smartphone Jadi Pilihan
  Guna smartphone pun boleh hasilkan foto landskap yang hampir setara kamera.  Jangan berduka atau terasa ketinggalan...
Read More
5 Pengalaman Ngeri Business Owner Dalam Photoshoot Fashion Yang Wajib Dihindari.
5 Pengalaman Ngeri Business Owner Dalam Photoshoot Fashion Yang Wajib Dihindari.
Pernah tak kalau bila kita dah tiba di tempat shooting, baru kita perasan ada perkara yang tak ikut plan. Alamak! Mac...
Read More
5 Tips Posing Menarik Untuk Lelaki Maskulin Dalam Fashion Photography.
5 Tips Posing Menarik Untuk Lelaki Maskulin Dalam Fashion Photography.
  Jika kita nak menampakkan gaya sofistikated, elegan dan maskulin dalam gambar, pemilihan model, props dan juga loka...
Read More