5 jenis tripod kecil dijual di Shopee penyelamat fotografer landskap smartphone tegar

Antara 5 jenis tripod kecil untuk hasilkan gambar landskap yang sharp yang fotografer landskap tegar boleh gunakan.
Kita ni manusia, selagi ada nyawa, jantung berdegup dan aliran darah mengalir ke seluruh tubuh, kita tetap tak boleh kekal diam/pegun dalam satu-satu masa. Bertapa di dalam gua pun tetap kena bernafas dan kita tetap akan melakukan walau sekecil-kecil pergerakan.
Tapi, sebagai penyelamat kita nak shoot gambar landskap hebat, walaupun kita shoot guna smartphone dan shoot di depan rumah sahaja, dikongsikan 5 jenis tripod kecil yang kita boleh guna ikut keperluan dan kemampuan. Jangan paksa diri, boleh guna apa yang ada dahulu.

Kenapa perlu ada tripod? Nak shoot sunset/sunrise, atau sebarang jenis pemandangan lagi-lagi kalau dalam keadaan tak berapa cukup cahaya, nak hasilkan gambar yang sharp guna smartphone memang perlu kestabilan tangan yang baik. jadi, kita tambahbaik dengan penggunaan tripod. Tak adalah penat-penat lepas Subuh tunggu sunrise, hasilnya gambar kabur walaupun view nya ketika itu dah cukup majestic.

.

RM105-RM199
Manfrotto pixi with universal smartphone clamp
Kit tripod dan clamp lengkap yang padat, ringkas dan serba boleh
Panjang tertutup: 360mm | Ketinggian maksimum: 247mm | Berat: 215g | Jenis kaki: Condong | Penyesuai telefon termasuk: Ya | Pivot: Ya | Lebar telefon maksimum: 83mm
Lebih murah daripada membeli komponen berasingan Berfungsi dengan baik untuk kamera dan telefon Tidak ada penyesuaian ketinggian Pergerakan ball head yang terhad

Manfrotto memasarkan tripod mini PIXI dan clamp telefon pintar sebagai barang yang berasingan, tetapi secara amnya lebih murah untuk membeli kedua-dua item ini sebagai kit lengkap.
Dengan ini, kita akan mendapatkan tripod, yang dilengkapi dengan ball head yang tidak terpisah dan sesuai digunakan dengan kamera, ditambah dengan clamp untuk smartphone juga, yang terpasang melalui soket standard 1/4 inci, dan dapat menampung telefon hingga 83 mm lebar.

Ini adalah penyelesaian yang baik, walaupun jarak pergerakan yang terbatas untuk ball head bermaksud kita hanya dapat shoot dengan kamera smartphone dalam orientasi lanskap sahaja. Kita memerlukan Manfrotto Pixi Evo 2 yang lebih maju dan ball head yang terkini jika perlu mengambil gambar dengan orientasi potret (kebanyakan tripod telefon kamera direka untuk shoot orientasi landskap).

RM140 - RM272
Adonit Photogrip

Bahan: PC + ABS | Ketinggian lanjutan: N / A | Ketinggian dilipat: N / A | Berat: 0.064kg | Kaki: Flat | Bahagian kaki: 1 | Beban maksimum (kaki, kepala): N / A
Digunakan sebagai smartphone clamp.
Tripod berukuran poket seluar boleh guna Bluetooth yang mantap. Tetapi mempunyai masalah keseimbangan jika digunakan dengan telefon bersaiz besar.

Ini adalah tripod untuk smartphone yang agak mahal, tetapi ia mempunyai lebih daripada satu kegunaan. Ini adalah tripod clamp dengan bukaan yang cukup lebar untuk mengepit smartphone yang paling lebar dengan selamat.

Di dasarnya adalah soket tripod untuk tripod biasa, atau tripod poket kecil yang disertakan dalam kit - kita juga boleh menggunakannya dengan kaki dilipat sebagai clamp untuk kamera. Di bahagian atas adalah butang Bluetooth yang boleh kita slide keluar untuk tetapan bluetooth dari jarak jauh. Memang best kalau macam ini.

Kita perlu meletakkan smartphone yang lebih besar dengan berhati-hati untuk mengelakkan tripod kecil terbalik, tetapi secara keseluruhan, ianya adalah tripod yang padu.

RM135 - RM204
SmallRig Tabletop Mini Tripod
Tripod yang dilengkapi dengan ball head 360 darjah yang boleh berfungsi dengan baik
Bahan: Aloi aluminium | Tinggi dibuka: 11.3cm | Tinggi dilipat: 23cm | Berat: 0.408kg | Kaki: Getah | Bahagian kaki: 1 | Beban maksimum (kaki, kepala): 2kg
Bola aloi aluminium yang kuat dengan ball head 360 darjah dan cengkaman pada smartphone lebih tinggi.
Dengan pemasangan skru 1/4 "standard, SmallRig Tabletop Mini Tripod adalah alat serba boleh untuk semua jenis tetapan (walaupun kita perlu mengambil smartphone clamp secara berasingan). Ia dilengkapi dengan ball head 360 ° yang memberikan fleksibiliti rakaman yang hebat, boleh dimiringkan ke depan pada sudut 90 ° / + 45 °, dan kebolehan mengiring ke sisi pada sudut -50 ° / + 50 °.
Tombol panning bebas untuk shoot gambar secara mode panorama, yang mungkin kita jarang guna pada smartphone kita. Platnya adalah dari jenis Arca-Swiss, jadi kita boleh memasang dan membuka semula smartphone dengan cepat, dan kaki getah memastikan sokongan yang mantap supaya tidak tergelincir pada sebarang jenis permukaan.

RM19.99 - RM79.99
Ulanzi MT-11 Flexible Octopus Tripod

Ulanzi MT-11 Octopus Tripod boleh menampung kamera DSLR, smartphone, tablet, lampu dan pembesar suara dengan berat sehingga 2kg. Boleh dikonfigurasi untuk fotografi pegun/still photography, sinematografi, vlog atau live streaming dalam 3 mod: grip/clamp/kepit, wrap/balut atau stand/berdiri.

Serbaguna - Berfungsi dengan kamera, lampu flash, pembesar suara, lampu video atau mana-mana smartphone/tablet dengan berat kurang dari 2 kg dengan pemasangan tripod mount (boleh dibuka); berfungsi dengan smartphone, tablet dengan clamp lipat di bahagian atas.

Fleksibel - kaki yang boleh wrap membolehkan kita memasang/meletak kamera profesional pada hampir kesemua permukaan
Portable - Padat & ringan dan mudah disimpan di dalam poket, beg tangan atau beg galas.

RM4.99 - RM30.00
Gorillapod octopus mini tripod for phone

Tripod jenis ini adalah antara tripod fleksibel imitasi dari jenama terkenal yang dijual pada harga berpuluh kali ganda. Bagi mereka yang tak kisah jenama tapi lebih pentingkan kegunaannya akan memilih jenis sebegini berbanding yang 'asal'. (Disclaimer: kami tidak menggalakkan, tetapi ini antara pilihan yang ada di pasaran).

Sesuai digunakan dengan pelbagai jenis smartphone
Cengkaman tapak getahnya memberikan kestabilan pada sebarang jenis permukaan untuk gambar dan video yang sharp
Padat dan ringan untuk mudah dibawa ke mana-mana
Bukaan kaki lebar yang direka bentuk semula untuk cengkaman yang lebih stabil.

Boleh dipasang ke mana-mana tripod dengan penyambungan standard bersaiz 1/4 "-20

Antara tripod terkecil dalam jenisnya, ball head tidak boleh ditanggalkan, tetapi untuk tripod sekecil ini, kita mungkin tak perlu untuk menanggalkannya. Ianya membolehkan kita menetapkan kamera ke arah mana pun dan mempunyai keupayaan untuk dimiringkan sebanyak 90 darjah juga, sehingga sebarang sudut pun dapat dicapai.

Bonus:
Tips cerahkan foreground dalam gambar landskap ini boleh kita gunakan semasa nak edit gambar landskap kita tu nanti. Semoga bermanfaat.
Dah siap dengan smartphone dan tripod yang padu, kalau tak ada ilmu pun payah juga kan? Jomlah kita tambah ilmu lagi sampai hasil shoot kita jadi lebih mantap. Terus tekan link berikut:

Nak belajar teknik-teknik best dalam Kelas Landscape Photograhy


Related Posts

5 Teknik Ini Membuatkan Gambar Nampak Seperti Pro
5 Teknik Ini Membuatkan Gambar Nampak Seperti Pro
Semua orang tengok je gambar nampak cantik terus keluarkan perkataan "wah lawa betul gambar ni" tapi tak tahu kenapa ...
Read More
5 Smartphone Terbaik 2020 Untuk Fotografi
5 Smartphone Terbaik 2020 Untuk Fotografi
Fotografi sekarang dah mudah sangat dengan smartphone. Banyak smartphone yang bukan saja ada 2,3 tapi ada juga yang 4...
Read More
Checklist nak ambil gambar Landscape cantik guna smartphone
Checklist nak ambil gambar Landscape cantik guna smartphone
Nak ambil gambar landcsape sekarang tak payah nak bawak kamera dan tripod besar-besar, guna fon kita pun boleh. Tapi ...
Read More