5 Checklist Sebelum Buat Video Content

Sebelum buat video content pastikan kita fulfill semua checklist ni. Tak banyak pun ada 5 jer. Jom kita go thru satu per satu.

1. Content atau cerita


Pastikan apakah content atau cerita yng kita nak sampaikan dalam video supaya tidak draggy dah fokus pada content. Kalau kita tak jelas dengan apa yang nak disampaikan, sia-sialah video kita tu.

2. Pergerakan dan angle kamera.


Berbeza dengan kamera, video melibatkan pergerakan. Setiap pergerakan kamera memberikan emosi dan maksud yang berbeza di dalam rakaman. Selain pergerakan, sudut kamera juga memainkan peranan menghasilkan video yang lebih kreatif. Ketahui pergerakan dan sudut pandang yang sesuai untuk digunakan di dalam setiap shot.

3. Komposisi


Sama seperti foto, komposisi juga amat penting untuk menghasilkan video yang cantik. Antara komposisi yang akan di kongsikan seperti rule of third, leading line, framing dan pelbagai lagi teknik komposisi yang menarik.

4. Audio yang jelas


Bahagian jarang diambil berat bila ambil video, kita akan belajar mendapatkan audio yang jelas, tiada noise dan peralatan yang digunakan untuk rakaman audio yang baik. Audio yang jelas sangat penting di dalam penghasilan video yang menarik.

5. Asas Editing Video


Dah ada footage yang cantik, moment yang best untuk share tapi kalau tak reti untuk susun dan jadikan video yang best sangatlah rugi! Kena tahu macam mana nak pilih lagu, gunakan transition yang sesuai dan placement wordings dalam video pun amat penting untuk menjadikan video kita nampak kemas.

Gilap lagi kreativiti dalam menghasilkan video yang terbaik.

Saya nak join kelas Smartphone Video Shooting

Saya nak join kelas Smartphone Video EditingFilter
5 Checklist Sebelum Buat Video Content - Saiful Nang Academy
5 Checklist Sebelum Buat Video Content - Saiful Nang Academy