Anak lebih peka bila lebih awal didedahkan dengan warna


Persekitaran yang berwarna-warni membawa kesan yang besar kepada pemerhatian, pemikiran dan ingatan kanak-kanak. Kanak-kanak yang membesar dalam persekitaran yang berwarna-warni mempunyai kebolehan yang LEBIH KUKUH berbanding dengan mereka yang membesar dalam persekitaran biasa.

Menurut kajian 5 tahun pada 300 bayi, warna yang tidak menyenangkan seperti hitam dan kelabu – dan persekitaran yang malap akan MEMPENGARUHI perkembangan sel otak. Ini akan membawa kepada tingkah laku yang TIDAK RESPONSIF dan kerencatan mental kanak-kanak.

Dalam satu kajian 3 tahun oleh pakar psikologi, kanak-kanak yang bermain dalam sebuah bilik yang mempunyai warna yang menyenangkan – biru muda, kuning, kuning-kehijauan dan jingga – mempunyai EQ yang lebih tinggi. Mereka juga lebih BIJAK & KREATIF berbanding dengan kanak-kanak yang bermain dalam bilik yang berwarna tidak menyenangkan – putih, hitam dan perang.

Warna dapat mempengaruhi EMOSI dan tingkah laku seseorang. Oleh itu, dedahkan kanak-kanak kepada warna-warni untuk merangsang perkembangan otak bagi meningkatkan kepintaran dan kebolehan otak seperti aktiviti MEWARNA.

Bagi ibubapa yang ingin melatih kemahiran mewarna anak - anak, bolelah daftarkan segera anak - anak ke KELAS SENI ARTMAN seperti jadual berikut:

Sabtu | 30 Jul 2022
10.00am - 1.00pm Kelas Komik Kartun
2.00pm - 4.30pm Kelas Teknik Mewarna
Ahad | 31 Jul 2022
10.00am - 12.30 Kelas Oil Pastel

 

Anak - anak boleh belajar mewarna menggunakan PENSEL WARNA dan juga OIL PASTEL. Pastinya mereka teruja dapat melakukan aktiviti ini bersama rakan - rakan baru walaupun secara ONLINE sahaja.

Untuk pendaftaran, boleh klik butang ADD SELECTED TO CART di bawah dan pilih pakej yang diminati untuk dapatkan harga DISKAUN


Related Posts

Melukis Sebenarnya Aktiviti Yang Luar Biasa
Melukis Sebenarnya Aktiviti Yang Luar Biasa
Tanpa kita sedar, sebenarnya melukis merupakan aktiviti yang luar biasa. Mungkin bagi sesetengah individu mengganggap...
Read More
Peraturan Gadget Time Untuk Anak
Peraturan Gadget Time Untuk Anak
Ada tak dekat sini mak ayah yang beri 'GADGET TIME' untuk anak, instead of beri anak pegang gadget sendiri? Dalam dun...
Read More
Lemah Motor Skill Punca Anak Tak Nak Pergi Sekolah
Lemah Motor Skill Punca Anak Tak Nak Pergi Sekolah
Mak ayah ada tak anak yang setiap kali nak ke sekolah je mulalah buat perangai, tantrum dan beri banyak alasan? Pasti...
Read More

Filter
Anak lebih peka bila lebih awal didedahkan dengan warna
Anak lebih peka bila lebih awal didedahkan dengan warna