9 Tips Ibu Ayah Boleh Buat Untuk Ajar Anak Kecil Suka Berpuasa Tanpa Perlu Dipaksa

Ibubapa perlu tahu tips ini bagi membantu anak-anak kekal cergas dan sihat sepanjang berpuasa.

Beri galakan
Ramai kanak-kanak berpuasa pada bulan Ramadhan.
Walaupun mereka tidak diwajibkan berpuasa sebelum akil baligh, ramai ibu bapa mendorong anak-anak berpuasa pada usia yang lebih muda agar mereka terbiasa dengan ritual puasa.

Beri mereka peluang membuat pilihan menu kegemaran
Ibubapa boleh beri mereka pilihan menu tetapi kita tentukan menu seimbang yang sesuai. Sekiranya anak-anak berpuasa, biarkan mereka menjadi sebahagian daripada keputusan ini.

Mulailah membuat mereka terbiasa makan lebih sedikit pada siang hari dan kurangkan jumlah makanan secara beransur-ansur sebelum bulan bermula. Sediakan jadual makan dan minum air secukupnya semasa sahur, buka puasa dan sepanjang malam mengikut menu pilihan mereka. 

Kongsikan manfaat puasa

Oleh kerana mereka baru dalam hal ini dan perlu membiasakan diri dengan disiplin yang diperlukan  sepanjang berpuasa, adalah mustahak untuk mengajar mereka cara yang tepat untuk melakukannya, terutama bila Ramadhan berlangsung pada bulan-bulan musim panas yang panas dan masih dalam mode PKP tahun ini.

Elak terlalu aktif tak menentu

Puasa tidak selalu mudah bagi si kecil kerana mereka lebih aktif, memerlukan lebih banyak tenaga dan cecair. Kadang-kadang anak tak sedar yang 'kelasakan' mereka akan membuatkan mereka cepat letih. Siapa yang harus berpuasa dan berapa lama anak harus berpuasa adalah soalan yang harus dipertimbangkan oleh ibu bapa. Ibu bapa juga perlu menilai kemampuan anak untuk berpuasa berdasarkan tahap kesihatan, tahap aktiviti, toleransi terhadap kelaparan dan kekerapan makan.

Kanak-kanak di bawah umur sepuluh tahun harus mula berpuasa sehingga tengah hari dan kemudian menambah masa puasa lebih jauh ke bulan. Ibu bapa dinasihatkan untuk memantau pengambilan anak yang berpuasa dengan teliti untuk memastikan mereka memenuhi keperluan kalori dan cecair mereka.

Kanak-kanak harus digalakkan untuk mengelakkan senaman berintensiti tinggi dan minum banyak cecair pada waktu tidak berpuasa agar tetap terhidrasi. Makanan sahur adalah bahagian penting dalam berpuasa bagi anak-anak.

 

Sediakan aktiviti sewajarnya dengan umur mereka

Ada banyak aktiviti indoor yang sesuai untuk mereka terutamanya pada hujung minggu di siang hari. Dedahkan mereka dengan aktivti kesenian, boleh latih motor skills dan emosi mereka juga. Aktiviti seperti melukis, mewarna, origami, asas menjahit dan lain-lain adalah antara aktiviti indoor yang banyak kelebihan di sebaliknya.

Sarankan makanan kaya dengan serat

Mereka harus mempunyai makanan kaya serat seperti bijirin gandum utuh, biji-bijian gandum, kekacang, buah-buahan dan sayur-sayuran dan sumber protein yang baik seperti daging tanpa lemak, mentega kacang, telur dan produk tenusu agar kenyang lebih lama.

Elak makanan tinggi gula

Usahakan agar mereka menghindari makanan tinggi gula, kerana ia akan meningkatkan keinginan mereka dan tidak memberikan nutrien untuk kalori. Makanan masin juga harus dihadkan untuk mengelakkan rasa dahaga. Salah satu kesalahan yang sering dilakukan oleh ibu bapa adalah memaksa anak-anak untuk makan berlebihan pada waktu sahur atau iftar.

Galakan makan secukupnya dan bukan berlebihan

Makan berlebihan hanya akan menyebabkan gangguan pencernaan, kembung dan rasa tidak selesa. Dalam beberapa kes, lebih baik anak-anak membagi iftar menjadi dua hidangan untuk mengelakkan makanan berlebihan.

Minuman berkarbonat, dan makanan pedas dan goreng juga harus dielakkan. Adalah mustahak bagi kanak-kanak untuk memenuhi keperluan kalori mereka semasa waktu tidak berpuasa agar sentiasa berkhasiat.

Dedahkan dengan pelbagai jenis sumber zat makanan harian

Perkara yang paling penting ialah makan pelbagai makanan dari semua kumpulan makanan, seperti bijirin penuh (bijirin gandum, pasta coklat, roti gandum dan quinoa), buah-buahan dan sayur-sayuran, produk tenusu (susu, yoghurt dan keju), alternatif daging dan daging ( daging lembu, ayam, ayam belanda, telur, kacang-kacangan dan kekacang) dan lemak sihat (minyak zaitun / kanola, alpukat, ikan berlemak dan biji rami), sentiasa terhidrat dengan baik dan aktif sedikit pada waktu puasa.

Galakkan anak berpuasa dengan kerelaan dan bukan paksaan. Ibubapa juga harus tunjukkan dahulu tauladan sebaiknya kepada anak-anak. Jangan anak dipaksa berpuasa, tetapi ibubapa berlebih-lebih makan / minum dan membazir pula. 😅

Tak mahu pening fikirkan aktiviti sesuai untuk anak-anak sepanjang bulan puasa, daftarkan sahaja mereka dalam kelas-kelas seni. Tekan gambar-gambar untuk link ke kelas bersesuaian.

 Filter
9 Tips Ibu Ayah Boleh Buat Untuk Ajar Anak Kecil Suka Berpuasa Tanpa Perlu Dipaksa - Saiful Nang Academy
9 Tips Ibu Ayah Boleh Buat Untuk Ajar Anak Kecil Suka Berpuasa Tanpa Perlu Dipaksa - Saiful Nang Academy