4 Tips Elakkan Anak Kemurungan Di Musim Covid 19

Kalau nampak anak mulai bosan, berkurung di dalam bilik, ibu bapa jangan ambil mudah kerana itu petanda anak mulai stress. Kita selalu tekankan golongan dewasa yang tertekan menghadapi covid 19 tapi bagaimana pula dengan anak-anak. Terlalu lama terperuk di dalam rumah akan menyebabkan anak panic, stress dan akan mengubah emosi mereka menjadi buruk.

 

Lakukan aktiviti kegemaran yang dapat mengubah tumpuan mereka! 

1. MEMASAK

. Ajak anak kita masuk dapur bersama. Memang keadaan akan menjadi sedikit bersepah tapi jangan risau, memori berharga ni akan dapat menenangkan jiwa mereka. Bukan sahaja untuk anak perempuan, tapi anak lelaki pun boleh. . Jika kita buat projek Kek Coklat atau Biskut Manis pasti mereka lebih teruja. 

Ibu boleh pilih menu kesukaan yang sesuai dengan ‘sweet tooth’ mereka. 

2. MEMBACA

. Membaca jambatan ilmu. Mereka akan berjumpa banyak ayat dan perkataan baru melaluinya sekali gus menambah perbehandaraan kata. Pastikan yang di baca adalah buku dan bukan scroll di media sosial.

Risau dengan akses internet tanpa pantauan, mereka akan menonton content tidak sepatutnya. Jika anak sukakan haiwan, belikan buku tentang haiwan, jika mereka minat sains, belikan buku fakta sains menarik. Janji kena dengan minatnya supaya mereka lebih fokus.

3. BERMAIN DAN BERSENAM

. Dalam musim pandemik ni, anak tak boeh nak bermain di luar dengan kawan-kawan seperti selalu, jadi disinilah pentingnya peranan ibu bapa. Luangkan masa sekurang-kurangnya 1 jam sehari untuk aktiviti ini. Boleh gunakan halaman rumah untuk berkebun contohnya, selain dapat bonding time, ada juga hasilnya. 

Badan sihat, minda pun cerdas. 

4. MELUKIS DAN MEWARNA

. Ini aktiviti Art Therapy. Sangat membantu untuk relaksasi dan ketenangan minda mereka mengahadapi musim lockdown ini. Di atas kertas kosong, mereka bebas mencorakkan dan mewarnakan apa sahaja mengikut kreativiti dan apa yang ada di dalam fikiran mereka. Sememangnya aktiviti ini memang terbaik dalam mengatasi kemurungan.

 

INISIATIF ALTERNATIF

Boleh hantarkan anak ke Kelas Seni Artman. Anak akan dapat ramai kawan baru dalam kelas online aplikasi Zoom. Diajar oleh Cikgu kita yang sangat friendly. Dibuka untuk si cilik yang berumur 5-12 tahun. 

 

Boleh ambil pakej kelas Komik Kartun bersama kelas Teknik Mewarna Artman kerana daftar dua kelas ini serentak akan dapat special price rate dengan hanya RM 100 SAHAJA. 

Harga asal RM 140. JIMAT RM 40 . 

 

INFO KELAS LIVE KOMIK KARTUN

 SESI LIVE (BATCH KESEMBILAN)

11 JUN 2021 (JUMAAT)

10 AM - 1 PM

STATUS: PENYERTAAN DIBUKA

 

SESI LIVE (BATCH KESEPULUH)

12 JUN 2021 (SABTU)

10 AM - 1 PM

STATUS: PENYERTAAN DIBUKA

 

............   

 

INFO KELAS LIVE TEKNIK MEWARNA

SESI LIVE (BATCH KEENAM)

11 JUN 2021 (JUMAAT)

2.00 PM - 4.30 PM

STATUS: PENYERTAAN DIBUKA

 

SESI LIVE (BATCH KETUJUH)

12 JUN 2021 (SABTU)

2.00 PM - 4.30 PM

STATUS: PENYERTAAN DIBUKA

 

 

 

 


Related Posts

8 Tips Penjagaan Luka Lepas Berkhatan
8 Tips Penjagaan Luka Lepas Berkhatan
Hujung - hujung tahun ni, selain daripada musim orang kahwin, cuti sekolah, tidak ketinggalan juga menjadi musim BERK...
Read More
TIPS MENANGANI ANAK DEGIL
TIPS MENANGANI ANAK DEGIL
Ramai sekali yang MENGELUH dan putus asa dengan sikap anak tidak mahu dengar kata, khususnya dari kaum ibu.  Contohny...
Read More
Minat & Bakat Seni Anak Ini Boleh Ke Pentas Dunia
Minat & Bakat Seni Anak Ini Boleh Ke Pentas Dunia
Walapun baru sahaja berusia 11 tahun, anak ini memiliki bakat luar biasa dalam menghasilkan lakaran pakaian seperti p...
Read More

Filter
4 Tips Elakkan Anak Kemurungan Di Musim Covid 19 - Saiful Nang Academy
4 Tips Elakkan Anak Kemurungan Di Musim Covid 19 - Saiful Nang Academy