8 Tips Gambar Cantik Walaupun Guna Phone Biasa

Fotografi adalah salah satu hobi yang paling popular dan menyeronokkan hari ini, tetapi untuk menguasainya boleh jadi satu proses yang mengecewakan. Artikel ini akan kongsikan beberapa tips berguna untuk kita atur halatuju dunia fotografi smartphone untuk mendapatkan gambar terbaik, walaupun dari smartphone.


1. Perlu menjadi lebih kreatif
Sekiranya kita ingin menjadi jurugambar yang lebih baik, kita perlu meningkatkan tahap kreativiti kita.
Semakin menarik dan kreatif foto kita, semakin banyak orang ingin melihatnya dan akan dikongsi oleh rakan- rakan kita. Walaupun cuma guna smartphone yang ada.

2. Terokai pelbagai gaya
Sudah tiba masanya untuk meneroka dan bereksperimen dengan gaya yang berbeza. Untuk memulakannya, kita boleh cuba rakam dengan warna hitam putih, menggunakan unsur 'depth' (kedalaman) dan pemandangan yang berbeza, atau fokus kepada subjek yang kita ingin ambil gambar. Kita juga boleh tonton channel YouTube PhotoSunday untuk dapatkan idea.

3. Ketahui fungsi kamera di smartphone anda
Keupayaan pengimejan kamera smartphone moden sangat mengejutkan. Kita boleh lihat kemajuan dalam fotografi komputasi yang membolehkan kita mengaburkan latar belakang gambar, meniru rupa apertur pada wide lens dan sensor gambar besar, dan beberapa jenis smartphone juga dapat merakam video slow-mo dengan baik.
Telefon kita mungkin juga mempunyai 'burst mode' yang baik, dan ia bukanlah idea yang buruk untuk mengambil beberapa gambar secara berurutan untuk mendapatkan gambar yang terbaik — pastikan tidak upload semuanya. Pemilik iPhone boleh lihat Live Photo, yang menggabungkan gambar dan video pegun.

4. Cuba Lensa Tambahan
Kamera telefon kita tentu mempunyai satu lensa kamera utama di hadapan, dan beberapa model menawarkan kamera belakang yang lebih canggih untuk shoot sudut pandangan yang lebih rapat atau lebih lebar daripada lensa utama telefon kita. Lensa tambahan yang berkualiti akan jadi agak mahal - lensa murah yang telah dikaji nampaknya agak tak bagus kualitinya. Jenama yang boleh dipercayai adalah seperti Moment atau Olloclip.

Memilih jenis lensa tambahan juga penting. Lensa makro menambahkan fleksibiliti paling banyak pada kamera telefon kita, tetapi kita mungkin lebih suka lensa penukaran ultra-wide, fish-eye, atau telefoto.

5. Pelajari cara mengedit foto anda
Kita boleh menggunakan aplikasi penyuntingan dalam telefon kita sendiri secara eksklusif. Ia mungkin mudah, tetapi ia dapat menyelesaikannya. Terdapat banyak aplikasi ketiga untuk fotografi telefon pintar di luar sana, tetapi kami ingin berkongsi dengan anda beberapa pilihan yang paling kami sukai.


Yang pertama ialah Adobe, Snapseed dan VSCO. Terdapat dua aplikasi utama dari Adobe yang boleh kita gunakan dalam smartphone, iaitu Photoshop Express dan Lightroom. Dalam kelas photo editing kami, kami gunakan Lightroom dan bergembira dengan hasilnya, walaupun guna smartphone sahaja untuk mengeditnya.Contoh gambar yang diedit menggunakan Lightroom seperti ditunjukkan. Barulah betul-betul NAMPAK SEPERTI BERCUTI KE LUAR NEGARA, kan?

6. Sertailah kelab, group fotografi telefon pintar atau rangkaian rakan yang berminat dalam fotografi

Ini untuk bertukar pendapat, memberi kritikan, mempelajari teknik baru, dan have fun! Channel Telegram Gerakan PhotoSunday, contohnya adalah salah satu support group untuk bakal / bekas peserta kelas-kelas yang dianjurkan oleh Saiful Nang Academy. Di dalamnya para tenaga pengajar dan peserta, selain pengasasnya sendiri, akan saling berkomunikasi dan berkongsi ilmu secara aktif. Jadi, walaupun kita belum mengikuti mana-mana kelas, kita tetap boleh dapat ilmu darinya.

7. Keluar dari Zon Selesa Anda
Tengok galeri gambar terbaru yang kita dah rakam. Adakah kita selalu ambil gambar perkara yang sama? Adakah kita selalu suka mengambil gambar dari sudut pandangan tertentu?


Cabar diri kita untuk mengambil gambar perkara yang biasanya tidak kita buat.. Sekiranya kita selalu ambil gambar pemandangan, cubalah fotografi potret pula. Begitulah sebaliknya, cuba lakukan perubahan.

Memaksa diri kita keluar dari zon selesa dapat membantu kita menemui cara baru untuk ambil gambar dan dapat memberi inspirasi kepada pengembangan  kreativiti. Tidaklah kualiti gambar kita sama sahaja dari mula, sehingga sekarang.

8. Ikuti kelas atau bengkel khusus berkaitan fotografi

Ini bagi menambah pengetahuan atau kemahiran yang diperlukan. Tanpa ilmu, kita akan sentiasa berada di tahap yang sama sampai bila-bila. 

Jangan risau bab ni kami akan tunjukkan kepada semua yang mahu. Hasil pengalaman dalam bidang dan menggunakan semua tips dalam urusan pengendalian 15 syarikat kami (dan kebanyakan masanya menggunakan smartphone), nak dikongsikan dalam kelas-kelas yang dianjurkan.

Tahu semua tips kalau tak diamalkan, tak berguna juga kan? Mari mulakan hari ini dan hasilkan gambar cantik dengan smartphone kita yang ada tu. PILIH TAMBAH ILMU DAN SERTAI KELAS-KELAS YANG DITAWARKAN.

Hasil Kreatif : Ami Rizuan

Klik Gambar di Bawah Untuk Join Kelas 👇👇👇


Related Posts

3 Tips Untuk Pastikan Gambar Kita Upload Lulus Di Shutterstock
3 Tips Untuk Pastikan Gambar Kita Upload Lulus Di Shutterstock
Kami pasti mesti ramai yang mengalami masalah sama seperti salah seorang peserta kami yang ini:  Okay tak apa, kami ...
Read More
Semua Gambar Ini Diambil Menggunakan Smartphone Redmi Berharga RM400 Sahaja
Semua Gambar Ini Diambil Menggunakan Smartphone Redmi Berharga RM400 Sahaja
Yes betul! Kita shoot masa ni guna smartphone Redmi 5 jer tak pakai iPhone pun tapi dengan skill dan ilmu yang ada, g...
Read More
5 Instagrammable Hotspot Di Selangor
5 Instagrammable Hotspot Di Selangor
Beberapa minggu lepas, kerajaan telah mengumumkan yang Pelancongan Dalam Negeri Yang Sama Kini DIBENARKAN termasuklah...
Read More

Filter
8 Tips Gambar Cantik Walaupun Guna Phone Biasa - Saiful Nang Academy
8 Tips Gambar Cantik Walaupun Guna Phone Biasa - Saiful Nang Academy