3 Tips ambil gambar Landscape seperti Professional

Dah ada smartphone, tripod yang best, sekarang kita kena tahu apakah tips ambil gambar Landscape seperti Professional
.
1. Lihat Cuaca
.
Berbeza dengan fotografi studio dimana cahaya datang dari Lampu, jurufoto landskap bergantung sepenuhnya kepada cahaya dari Matahari. Wajib sebelum ambil ganbar semak cuaca di lokasi. Sekarang pun dah senang, guna apps weather forecast. Kemudian kita perlu faham cuaca untuk dapatkan hasil gambar yang cantik. Kalau hujan gambar bagaimana, mendung macam mana, betul ker waktu cerah baru gambar cantik.
.
2. Ambil gambar pada waktu yang betul.
.
Golden Hour, Blue Hour, 2 waktu utama landskap photographer beraksi. Ini waktu paling cantik untuk ambil gambar, terutama ketika matahari sedang terbenam. Jika cuaca cantik kita akan dapat warna langit yang luarbiasa seperti gambar ini.
.
3. Jangan Putus Asa.
.
Landskap photographer biasanya orang yang penyabar, sesuai dijadikan suami. Pergi hari ini, cuaca tak cantik gambar tak menarik. Esok ulang lagi, sampailah dapat moment yang terbaik. Gambar ini sendiri cikgu @syiblifakih ulang 5 kali datang baru dapat moment seperti ini. Jadi nak dapat gambar landskap yang cantik jangan mudah putus asa.
.
.
Terima kasih kerana baca sehingga habis, jika perkongsian ini bermanfaat. Jangan lupa kongsikan dengan rakan yang suka ambil gambar Landscape!
.

Kalau nak belajar lebih lanjut teknik-teknik ambil gambar landscape boleh tekan button ini >Filter
3 Tips ambil gambar Landscape seperti Professional - Saiful Nang Academy
3 Tips ambil gambar Landscape seperti Professional - Saiful Nang Academy