Tips Ambil Gambar Produk Dengan Smartphone

Tak semestinya kena guna henfon cap buah baru gambar boleh jadi cantik hingga dapat sales berganda, tapi sebenarnya orang di belakang henfon tu yang berupaya menjadikan gambar itu cantik atau pun hauk. Maksudnya, guna lah henfon jenis apa pun, tapi jika kita tahu teknik dan trick nya, gambar-gambar kita pun boleh setanding ala profesional.

Kat bawah ni kita nak tunjuk contoh-contoh gambar yang sesuai untuk dijadikan bahan marketing, dan yang tak sesuai. Kalau rasa-rasa ada yang jatuh dalam kategori ‘sample of BAD photo’ dah jatuh hukum wajib dah tu untuk join kelas kita. Kita akan ajarkan from basic dan step by step bagaimana nak menghasilkan gambar dan video produk yang power sampai sales kita berlipat kali ganda. 

Berniaga cosmetics, skincare, perfume, rumah, furniture, barang baby, produk makanan semua boleh join kelas kita - sebab yang akan kami ajar ialah TEKNIK. Dan teknik ni nanti boleh apply bila kita ambil gambar produk kita. Baca penjelasan di bawah gambar kalau nak tahu apa yang OK dan tak OK di setiap gambar.

Susun atur yang kemas 
Simple 
Composition yang menarik
Berjaya memberi gambaran jika membeli scented candle dari beliau, boleh rest and relax from our hectic schedule


Produk merekah
Produk yang sama tapi tidak mempunyai shape yang consistent 
Detailing product yang tak cantik 
Pencahayaan yang tidak menarik
Penyusunan prop yang bosan dan tidak menarik

Simplicity 
Composition yang menarik  
Tak serabut
Berjaya menaikkan subjek utama dalam foto

Tiada composition 
Pencahayaan yang flat 
Background yang asal boleh 
Tiada penampakan jenama di dalam foto

Penggunaan props yang baik 
Composition yang baik
Lighting yang baik
Penggunaan background dan warna background yang baik dan berjaya menaikkan subjek utama

Pencahayaan yang hambar 
Penggunaan props yang tidak sesuai 
Nampak terlalu ‘kosong’ 
Bukan konsep less-is-more yang dimahukan

Penampakan nama jenama yang jelas
Combination variant of product yang kemas dan dari jenama yang sama
Gambar lipstick memberi idea dan info yang jelas pada customer tentang warna lipstick
Composition gambar yang kemas dan cantik
Penggunaan elemen reflection membuatkan produk nampak lebih exclusive dan outstanding

Gambar berselerak dan nampak messy
Tidak jelas produk apa yang ingin ditonjolkan dalam gambar ini 
Terlalu banyak produk di dalam satu gambar membuatkan potential customer hilang fokus
Warna gambar yang agak dull
Tidak nampak exclusive

 

Jika anda usahawan produk nak belajar ambil gambar produk dengan betul pun boleh, kita ada buat kelas khas untuk ambil gambar dan video produk sahaja. Tidak kisah apa jenis produk, semua boleh join dan belajar. 

1) Nak belajar ambil gambar produk guna smartphone 

Boleh klik di sini

2) Nak belajar ambil video produk guna smartphone

Boleh klik di sini


Related Posts

5 Cara Ibubapa Boleh Jana Pendapatan Sepanjang PKP 2021
5 Cara Ibubapa Boleh Jana Pendapatan Sepanjang PKP 2021
Sepanjang PKP lepas, sebanyak 690,000 transaksi perniagaan dibuat secara online melalui SALAH SATU dari pelbagai plat...
Read More
Video Viral Shoot dan Edit Video Guna Henfon Dapat Capaian Setengah Juta Pengguna FB
Video Viral Shoot dan Edit Video Guna Henfon Dapat Capaian Setengah Juta Pengguna FB
Begitulah yang terjadi kepada salah seorang student kami, Encik Ritzuwan Syde atau lebih dikenali sebagai Ritz The Ba...
Read More
Evolusi Cara Pelajar ke Sekolah / Institusi Pengajian
Evolusi Cara Pelajar ke Sekolah / Institusi Pengajian
Selamat datang 2021! Terima kasih 2020! Semakin lama, semakin mudah untuk semua ke 'sekolah' untuk belajar. Tahun 202...
Read More