6 Tips Khusus Untuk Youtuber Yang Baru Nak Bermula

Bercadang nak upload video di Youtube? Tak tak tahu apa ‘pantang larang’ atau pun guidelines sebelum nak bermula? Atau pun dah ada Youtube channel tapi tak tahu mana nak mula? Jangan risau, kali ini kami kongsikan beberapa panduan untuk semua content creator bagaimana nak grow Youtube channel kita dan improve kan skills untuk hasil yang lebih baik. Boleh scroll gambar dan baca caption setiap point. 

1. Consistent Buat Content


Nak jadi Youtuber yang berjaya?

Perlu consistent. Be active.

Buat jadual kita sendiri berapa banyak video yang kita nak up dalam masa seminggu, sebulan. Jangan lah post 1 video dlm masa 2 bulan, memang sendu la channel kita nanti. Subscribers pun tak naik. Kena tahu satu perkara, orang subscribe channel kita sebab video kita. Kalau kita stop upload video, kenapa dia nak kena follow Youtube channel kita?

Seeloknya set kan setiap hari apa kita nak upload video baru. Baru lah subcribers kita boleh tahu dan tunggu. Nak set as premiere pun boleh. Yang penting, apa-apa schedule yg kita buat, kita mesti deliver. Kalau dah janji nak upload video hari Isnin contohnya, tapi video nya tak ada - penonton akan hilang kepercayaan kat kita.

2. Check Availability Nama Channel


Bagi yang belum ada Youtube channel lagi, fikirkan satu nama yang catchy, memorable dan perfect. Kebanyakan Youtuber buat silap di sini. Ambil sedikit masa untuk fikirkan nama yang menarik dan boleh diguna pakai di platform yang lain. Contohnya:

Youtube channel: RareTV
Facebook: Rarecation
Instagram: @rarecation

Bila kita sediakan platform yg lain, penonton yg menonton video kita juga boleh tag social media kita. Itu juga boleh dijadikan sbg free marketing utk channel kita.

Selain tu, boleh juga search nama yang available di Namechekr untuk verify username yg ada di kebanyakan platform.

3. SEO Youtube



Bagi yang tak aware, in order untuk video kita ditonton oleh ramai orang, video kita mesti rank well di Youtube.

Sebab tu, kita mesti properly optimise setiap video yang kita upload di channel. Macam mana nak optimise video kita ni?

Right keywords.

Gunakan keyword kita di dalam tajuk, tags, dan description.

The best keyword ialah keyword yang ada great deamnd dan low competition kerana ianya lebih mudah untuk di rank dan dicari.

Ingat ya, fakta menunjukkan 500 jam video di upload ke Youtube setiap minit. Ini bersamaan dengan anggaran 3000 video. Kita kena pandai main dengan SEO kalau taknak jauh kebelakang.

4. Thumbnail Yang Power


Thumbnail yang powerful ialah thumbnail yang berupaya menarik penonton untuk klik video kita.

Tips kami, thumbnail yang berkesan ialah thumbnail yang ada gambar orang. Jika dalam video kita ada kita ceritakan mengenai public figure, boleh juga letakkan gambar mereka.

Extra info: ada 2 element yang contribute kepada great video-click-through-rate iaitu TITLE dan THUMBNAIL. Kalau dua benda ni tak menarik, memang 100% kami confirm orang takkan click pun video itu.

5. Organise Your Video Playlist



Tak ada orang sukakan benda yang bersepah-sepah. Jika di channel kita ada banyak jenis content. Kita boleh susun elok-elok dalam playlist kita. Apa kelebihan kalau kita create playlist ni?

1. Increase your audience retention rate
2. Lebih banyak video dari playlist yg sama akan keluar di bahagian suggestion

6. Respond Kpd Request Dan Soalan Viewers


Jangan malas!! Jangan sombong!

Rajin-rajinkan reply comment di ruangan comment. Hargai mereka yang telah meluangkan masa menonton video kita dan tinggalkan komen.

Jika ada yg request untuk kita cover certain topic, kita cuba tunaikan apa yang mereka inginkan.

Jika mereka beri kritikan membina, ucapkan terima kasih. Kerana kritikan inilah yang akan membuatkan video kita bertambah baik.

Bila jumpa komen-komen yang tak best untuk kita, jangan ambil hati pula. Viewers comments are the most valueable source of content ideas. Ingat tu..

 

Guidelines dah beri, now tiba masa untuk buat video pula. Nak buat video ada teknik-teknik nya. Angle dan shots camera, composition, lighting, audio. Nak edit pun kena pandai jugak. Kalau tak, takkan lah kita nak upload video yang raw jer kat Youtube kan, tak menarik la video kita nanti.

Bagi yang tak ada full equipment, jangan risau. Sekarang ni gunakan smartphone pun dah boleh shoot, edit dan upload video di Youtube. Memang mudah dengan teknologi yang ada ni. Kalau tak reti juga, kami boleh ajarkan secara online. Yang mengajarnya pun cikgu AA, seorang Youtuber juga dari Youtube channel RareTV.

Shoot video guna henfon
Edit video guna henfon

Boleh baca info dan maklumat lanjut berkenaan dengan kelas di sini (klik pada gambar)


Related Posts

5 Step Mudah Untuk Bergelar Youtuber Hanya Dengan Gunakan Smartphone
5 Step Mudah Untuk Bergelar Youtuber Hanya Dengan Gunakan Smartphone
Sebenarnya tak susah pun nak jadi Youtuber ni dan semua orang pun boleh. Tiada had umur bagi yang nak buka account Yo...
Read More
6 Youtuber Yang Semakin Popular Sejak PKP Dan Berjaya Jana Pendapatan Dari Youtube
6 Youtuber Yang Semakin Popular Sejak PKP Dan Berjaya Jana Pendapatan Dari Youtube
Sejak Covid-19 menjelma di Malaysia pada tahun lepas, banyak kita tengok kemunculan Youtuber dan Youtube channel yang...
Read More
Saiful Nang Tunjuk 3 Cara Guna Henfon Dapat RM 20K Sebulan Di Youtube
Saiful Nang Tunjuk 3 Cara Guna Henfon Dapat RM 20K Sebulan Di Youtube
Tak payah jadi famous baru buat Youtube tapi buat Youtube kau jadi famous. Nak tak saya share bagaimana guna henf...
Read More