6 Aplikasi Video Editing Terbaik Menggunakan Smartphone

Kalau dulu nak edit video kena ada komputer atau laptop yang high performance tapi gajet begini mahal pula harganya. Kita bukan nak edit video untuk keluar TV, saja edit sebab minat dan suka-suka.

Tapi tu dulu. Sekarang teknologi dah canggih, dah bermacam aplikasi yang ada kat henfon yang kita boleh guna untuk edit video dengan mudah dan pantas. Tak perlu ada kemahiran yang tinggi pun untuk tahu guna features yang ada dalam apps tu. Ini kami kongsikan 5 aplikasi terbaik editing video bagi semua pengguna smartphone. Ya betul, SEMUA. Aplikasi yang kami senaraikan ini boleh diguna pakai untuk iOS dan juga Android. 


1. QUIK - GOPRO VIDEO EDITOR

Aplikasi ini dibina dari pengeluar GoPro dan tujuannya ialah untuk mempercepatkan proses video editing dan upload.

Kelebihan: Mempunyai fungsi automatic editing dan sesuai untuk editing video yang pantas
Kekurangan: Tiada manual control on the ‘automatic editing features’



2. ADOBE PREMIERE RUSH

Salah satu app video editing yang popular. Banyak features dalam ni yang diambil dari software Adobe Premiere Pro, Audition dan After Effects untuk editing yang lebih powerful

Kelebihan: Mudah untuk digunakan, boleh export files dengan cepat dan boleh juga buat cross-platform. Sesuai digunakan bagi yang berminat nak buat content di Youtube
Kekurangan: Kekurangan beberapa features yang penting seperti storyboard templates



3. INSHOT

Ada banyak fungsi yang best dalam app ni dan app ni juga boleh create video, edit gambar dan buat image collage. Aplikasi InShot ni juga boleh trim clip video, adjust speed video, filter, music dan text. Nak buat voice over pun boleh.

Kelebihan: kesemua fungsi video editing di dalam satu applikasi. Sesuai digunakan bagi yang berminat nak create video on mobile dan tak renyah.
Kekurangan: ada watermark dan iklan for free version.



4. KINEMASTER

Mempunyai interface yang user friendly dan boleh juga masukkan effects, text dan music. Ada banyak juga features yang ada dalam aplikasi ni yang boleh digunakan untuk profesional yang perlu edit video on the move.

Kelebihan: features yang menarik dan powerful
Kekurangan: ada watermark on the free version dan jika nak bayar, harganya agak sedikit mahal berbanding yang lain



5. WEVIDEO

Salah satu aplikasi peneraju apabila melibatkan cloud-based video editor. App yang bagus - hanya jika kita upgrade ke premium versions.

Kelebihan: Mempunyai premium features yang best dan sesuai untuk usahawan atau content creator yang ingin membawa video content nya ke another level
Kekurangan: Free version dia lebih kepada free trial, BUKAN free version as it should be



6. VN VIDEO EDITOR

Antara aplikasi yang terbaik mudah dan powerful. Tiada watermark dan interface nya juga user friendly, proses yang cepat dalan importing video materials. Beginner juga boleh bermula dan memahami fungsi-fungsi yang terdapat di dalam aplikasi ini dengan mudah

Kekurangan: ada certain limitation seperti video transition, fonts, effects


Menarik kan? Semuanya di hujung jari jer sekarang ni, tak perlu ada equipment mahal-mahal untuk edit video, tak perlu beli software mahal, tak perlu ada kemahiran tertentu. Ada simple dan basic knowledge pun dah boleh edit video best-best. Semuanya guna henfon je. Oh minggu ni pun kita ada buat Discount code bagi yang berminat nak join kedua-dua kelas Smartphone Video Shooting & Smartphone Video Editing. Boleh masukkan code SVSSVE10SNAP untuk dapatkan discount 10% daripada harga sebenar. Valid sehingga Jumaat ini 8/1/2020 sahaja. Cepat sebelum terlambat! 

 


Related Posts

Asal Pembantu Rumah, Kini Gaji Tahunan RM1 Juta Hasil Upload Video YouTube Guna Smartphone
Asal Pembantu Rumah, Kini Gaji Tahunan RM1 Juta Hasil Upload Video YouTube Guna Smartphone
Dulu pembantu rumah, tapi kini terima gaji tahunan RM1 juta hasil upload video di Youtube. Siapa sangka, dengan video...
Read More
Kepengsss Serah RM5,000 dari Gaji Pertama Hasil Upload Video YouTube Kepada Ibu Tersayang
Kepengsss Serah RM5,000 dari Gaji Pertama Hasil Upload Video YouTube Kepada Ibu Tersayang
Anak balas jasa ibu hasil dari video YouTube jadi inspirasi untuk anak-anak yang mengenang budi. Siapa sangka, anak ...
Read More
Dari Engineer Ke Dapur, Kenali Chef Yang Mempunyai Hampir 1 Juta Followers Di Youtube
Dari Engineer Ke Dapur, Kenali Chef Yang Mempunyai Hampir 1 Juta Followers Di Youtube
Boleh dikatakan semua suri rumah dan minat masak dan mencuba resepi baru, mengenali wanita yang bersuara lembut ini. ...
Read More