Semua Gambar Ini Diambil Menggunakan Smartphone Redmi Berharga RM400 Sahaja

Yes betul! Kita shoot masa ni guna smartphone Redmi 5 jer tak pakai iPhone pun tapi dengan skill dan ilmu yang ada, gambar boleh jadi cantik.

Sebenarnya, kita guna tools apa pun it doesn’t matter, yang paling penting ialah orang di belakang camera itu sendiri. Kalau kita beli iPhone harga 6 ribu sekali pun, tapi tak reti ambil gambar, tetap jugak lah tak cantik hasilnya. Buat malu jer pakai henfon mahal-mahal tapi gambar tak cantik.

Dalam kelas Smartphone Photography kami akan ajar asas fotografi smartphone; yang pakai henfon murah, henfon mahal semua boleh join.

Sebab yang kami nak ajar ni teknik-tekniknya, dan teknik tu nanti boleh apply masa kita nak ambil gambar anak-anak atau family kita. PKP 2.0 ni pun macam lama lagi, boleh belajar dan cuba sepanjang di rumah dulu.

Kot la nanti selepas semuanya reda, kita ada plan nak pergi berjalan ke kan, boleh la praktik puas-puas ambil gambar masa tu nanti. Tak pun, nak praktik kat depan rumah pun boleh! Nanti submit je gambar kat dalam group untuk cikgu komen.

Dalam kelas antara yang kami nak kongsikan ialah:

i) teknik ambil gambar reflection
ii) teknik-teknik komposisi
iii) teknik pencahayaan
iv) teknik angle dan shot yang betul

v) editing mudah

Kelas secara Live pada bulan April ini. Video rakaman juga ada disediakan bagi yang tak sempat nak join secara live - lebih fleksibel dan tak perlu ikut masa cikgu nak tonton video kelas. Ikut masa kita yang sesuai dan boleh dapat 6 bulan akses video kelas ni. Maksudnya boleh ulang tonton banyak kali sampai faham.

Nak belajar boleh klik gambar di bawah ni ya (BUKAN diambil dengan guna Redmi).

Dah belajar ambil gambar, mesti belajar cara nak edit pula kan? Sedikit touch up boleh menaikkan seri dan mood sesebuah gambar tau. 


Related Posts

12 Tempat Menarik Shoot Gambar Raya Guna Henfon Untuk Penduduk di 6 Daerah PKP di Selangor.
12 Tempat Menarik Shoot Gambar Raya Guna Henfon Untuk Penduduk di 6 Daerah PKP di Selangor.
Secara rasminya bermula hari ini, penduduk / pemastautin di 6 daerah di Selangor memulakan semula hidup dalam PKP. Da...
Read More
5 Aplikasi Boleh Download Dan Guna Ketika Nak Ambil Gambar Raya Guna Smartphone
5 Aplikasi Boleh Download Dan Guna Ketika Nak Ambil Gambar Raya Guna Smartphone
Dah nama pun raya, mesti lah nak ada gambar cantik-cantik kan untuk kita simpan sebagai kenangan. Komposisi nak ambil...
Read More
5 Tips Komposisi Untuk Ambil Gambar Raya Keluarga Dengan Cantik Guna Henfon
5 Tips Komposisi Untuk Ambil Gambar Raya Keluarga Dengan Cantik Guna Henfon
Sedar tak sedar, lagi seminggu nak raya. Rasa macam baru haritu masuk tahun baru.  Walaupun raya tahun ni tak dapat n...
Read More