5 Teknik Ini Membuatkan Gambar Nampak Seperti Pro

Semua orang tengok je gambar nampak cantik terus keluarkan perkataan "wah lawa betul gambar ni" tapi tak tahu kenapa gambar ni lawa? Semuanya ada sebab dan teknik yang tersendiri yang ingin dipaparkan oleh jurugambar dalam memastikan gambar mereka disukai. Bagi yang baru nak belajar ambil gambar dengan hanya menggunakan smartphone juga tak terlepas untuk mempelajari teknik ini kalau nak gambar lebih baik dari sebelum ini. Rugi tau kalau dah beli smartphone harga ribu-riban tapi tak manfaatkan untuk ambil gambar yang gempak-gempak untuk seisi keluarga atau apa-apa pun. Dalam bisnes pun ramai usahawan sekarang dah boleh buat sendiri je pakai smartphone. Shoot gambar kemudian terus edit dan boleh publish di media sosial.
Kan best kalau travel sana sini boleh buat gambar-gambar yang ada nilainya yang tersendiri. Bila tengok balik pada hari mendatang at least tiadalah masalah gambar gelap, muka orang jadi blurr, moment jadi tak menarik waktu capture gambar.

 

1. Shadow Play

Nak main dengan shadow play ni mudah. Kalau nak dapat gambar macam di atas kena bangun pagi ataupun petang sebelum senja. Cari timing yang betul terutamanya pada waktu matahari berada pada 45 darjah untuk mengeluarkan effect seperti dalam gambar di atas. Ada banyak lagi jenis shadow play tetapi ini yang paling muda.

2. Framing

Simple sahaja komposisi ini. Kita letak subjek di dalam mana-mana framing yang kita nampak di sekeliling kita. Tak semestinya bulat, boleh jadi petak, bulat dan macam-macam lagi bentuk. Fungsinya adalah untuk mengajak penonton yang melihat gambar ini fokus kepada subjek utama dalam gambar iaitu pasangan yang comel ini.

3. Leading Line

Line yang ada dalam gambar ini berjaya membawa kita untuk lihat kehadapan. Leading line tak semestinya straight. Asalkan nampak linenya menuju ke sesuatu subjek consider tiada masalah. Sabtu ni kita tunjuk lagi banyak jenis leading line. 

4. Pattern & Repertation

Bila ada bentuk yang sama yang diulang-ulang jadi itu dinamakan pattern and repitition. Bila nampak unsur ni kita just letak je subjek untuk break the pattern maka gambar akan nampak lebih menarik dan lain daripada yang lain. Colour contrast yang baik seperti dalam gambar ini berjaya menimbulkan subjek dalam gambar jika kita perhatikan. Apa tu colour contrast?? Kena join kelas kalau nak tahu.

5. Reflection

Pantulan sewaktu air tenang menghasilkan effect yang cukup menarik. Tak semestinya tasik. Pakai cermin, lopak air dan banyak lagi cara boleh. Gambar seperti ini kita namakan creative shot.

 

Jom ajak kawan-kawan dan sharekan kepada anak-anak yang tak buat apa kat rumah tu pun boleh join. Paling muda sebelum ni berusia 8 tahun pun dah join. Jom isi masa anda. 

Tekan link ini untuk Kelas Smartphone Photography

Tekan link ini untuk Kelas Smartphone Photo Editing

Tekan link ini untuk Kelas Smartphone Landscape Photography


Related Posts

Samsung Dan Xiaomi Ikut Jejak Langkah Apple Jual Smartphone Tanpa Charger
Samsung Dan Xiaomi Ikut Jejak Langkah Apple Jual Smartphone Tanpa Charger
Setelah banyak troll yang dilakukan oleh syarikat-syarikat gergasi ini mengenai keputusan Apple untuk menjual iPhone ...
Read More
Jangan buat kesilapan ni kalau nak gambar kita cantik
Jangan buat kesilapan ni kalau nak gambar kita cantik
. Nampak macam simple tapi kalau kita elak kesilapan-kesilapan ini, gambar kita boleh jadi cantik. Tak kira pakai hen...
Read More
Shoot Wedding Dalam Kebun Pun Dah Terasa 'Grand' Macam di Oversea
Shoot Wedding Dalam Kebun Pun Dah Terasa 'Grand' Macam di Oversea
Tak perlu ke Pulau Nami atau Pulau Jeju kalau kebun di belakang rumah pun kita boleh gunakan sebagai lokasi 'outdoor ...
Read More