Guideline Untuk Semua Online Seller Ketika Berurusan Dengan Pelanggan Di Whatsapp

Ini sekadar guideline sahaja. Bagus jika ada yg praktikkan, tapi bagi yang baru tahu boleh la mula praktikkan ilmu percuma yg kami beri ni.

Kami sendiri pun dah pernah buat jutaan ringgit sales hanya melalui whatsapp. Kami ajar dari pengalaman kami sendiri run dan buat sales dari salah satu bisnes kami, Rarecation.

1. Kenalkan Diri


Bila ada inquiry baru yang masuk, make sure kita greet mereka dengan sopan dan buatkan mereka rasa ‘welcoming’. Kenalkan diri kita dulu jgn sampai pelanggan yang tanya nama kita siapa.

2. Reply Text Pelanggan Dgn Nada Mesra



Jangan reply text pelanggan dgn nada yang stiff. Pastikan mood kita tidak mempengaruhi nada ketika bercakap dgn pelanggan. Kot lah time tu baru lepas bergaduh dgn laki, atau baru lepas kena marah dgn boss, atau tengah lapar. Dari text pun pelanggan boleh ‘baca’ sama ada kita rajin nak layan inquiry mereka atau pun tak. Jangan layan pelanggan acuh tak acuh. Dari elok-elok dia whatsapp kita nak beli produk kita, terus tak jadi.

Kita sendiri sebagai pembeli pun tak suka berurusan dgn salesman yg tak friendly dan tak membantu.

3. Feed Info Yg Betul. Jangan Overclaim



Faham kita nak sales tp jangan nampak desperate sehinggakan kita overclaim produk kita. Boleh kurus dalam masa 6 bulan tp cakap 6 minggu. Warranty 6 bulan tapi cakap 1 tahun. Expiry dlm masa 1 bulan tp cakap 3 bulan dan seangkatan dengannya.

Boleh juga tunjukkan testimoni, gambar dan video yg kita ada dlm usaha utk meyakinkan lagi pelanggan kita.

4. Jangan Spam Info

Customer tanya 1 soalan tapi 10 yang kita jawab meleret-leret pula tu. Usaha tu bagus tapi jangan dipraktikkan. Ianya menjengkelkan lagi-lagi kalau approach kita salah. Term kami selalu guna, jangan guna semua bullet yang ada serentak. Boleh faham?

5. Wajib Jawab Soalan Yang Pelanggan Tanya



Walaupun soalan dia kita dah jawab, dia tanya lagi - kita explain lagi sampai dia faham. Kita kena ingat tak semua manusia mempunyai tahap kefahaman yang sama, ada yang laju serapannya, ada yang slow. Jadi bila pelanggan tanya, kita husnuzon dan layan sahaja soalan mereka dengan baik.

6. Bina Kepercayaan Antara Pelanggan Dengan Kita



Pelanggan ni mudah. Dia percaya kita, dia beli. Dia puas hati, dia repeat order. Tp bagaimana nak build trust ni?

1. Melalui content di social media kita
2. Cara kita attend inquiry mereka
3. Testimoni, gambar dan video
4. After sales service

Antara yg kami nak kongsikan dalam kelas nanti ada 2 bahagian, taktikal dan teknikal:
1. Bagaimana nak counter ayat gantung dari customer
2. Bagaimana nak buat follow up supaya tak jadi seller yg annoying sampai customer lari
3. Seni close sales
4. Teknik untuk dapatkan repetitive customer
5. Cara nak bagi ayat lambung kat customer utk bagi customer reply text kita

6. Teknikal: fungsi-fungsi yg ada dlm whatsapp business

Boleh daftar terus kat sini (klik pada gambar)