9 Alternatif Tools Yang Boleh Digunakan Usahawan Untuk Mengembangkan Bisnes

Ada dengar pelbagai kisah dan luahan usahawan dengan isu yang berlaku pada Platform FB semalam. Facebook, Instagram dan Whatsapp adalah di bawah Facebook. .
Jika ada isu, ada potensi kesemua 3 medium tadi tak boleh kita gunakan.
.
Jadi, apakah Platform & Channel lain yang kita boleh gunakan sebagai alternatif kepada FB Platform?
1. Telegram 
Ini adalah alternative medium communication. Jika dahulu, kita kurang guna Telegram ni cuma akhir-akhir ini pengguna dah lebih biasa sedikit gunakan Telegram.
Kita boleh guna Telegram Group dan Telegram Channel yang sebenarnya lebih banyak kelebihan berbanding Whatsapp. Jumlah group user yang lebih ramai, guna bot dan pelbagai lagi.
Sesuai Bisnes Produk & Servis
.
2. Website 
Melalui website terutamanya e-commerce Website, pelanggan boleh terus membeli dengan kita secara terus. Pastikan juga website kita dah integrate dengan payment gateway untuk mudahkan pelanggan buat belian.
Kita juga boleh letakkan Chat support jika pelanggan perlukan bantuan atau soalan.
Sesuai Bisnes Produk & Servis
3. Shopee & LAZADA 
Sedar atau tidak, 2 marketplace ini dah sinonim dengan pelanggan... termasuklah kepada usahawan produk.
Dengan hampir 50 juta trafik setiap bulan, usahawan produk perlu manfaatkan sepenuhnya medium ini untuk dapatkan jualan dari pelanggan baru.
Dengan pelbagai marketing tools yang disediakan Shopee & LAZADA, ia mudahkan lagi usahawan dapat jualan lebih baik.
Sesuai Bisnes Produk sahaja
.
4. Mobile Apps Bisnes 
Seperti bisnes ada website, bisnes juga ada Mobile App Bisnes sendiri. Cuma konsep dia akan lebih fokus kepada menjaga pelanggan setia kita, di mana ini adalah segmen pelanggan yang berkualiti.
Hebahan info, promosi, tips, kod kupon, pertandingan, uruskan team, dropship, agen dan stokis semua boleh kita lakukan di sini. Ia boleh jadi seperti one-stop-centre untuk semua urusan bisnes.
Sesuai Bisnes Produk & Servis
..
5. YouTube 
Tak dapat dinafikan trend sekarang adalah video. Kita buat selalu buat video, cuma jarang kita upload di YouTube.
Kelebihan YouTube adalah ianya juga boleh bantu kita dalam penguasaan keyword carian di Google. Dan pelanggan akan lebih percaya bila lihat video kita, mereka dah tahu akan berurusan dengan siapa.
Di bahagian description video tadi, letak info bagaimana mereka boleh hubungi ataupun terus membeli dengan kita.
Sesuai Bisnes Produk & Servis
6. Tik-Tok 
Platform yang trending untuk kita gunakan, terutamanya jika target pasaran kita di yang muda-muda dan membina brand awareness.
Penjualan boleh juga berlaku pada medium ini, cuma ia perlu fokus kepada video yang kreatif dan betul-betul menyelesaikan masalah.
Sesuai Bisnes Produk & Servis
.
7. Email Maketing 
Walaupun orang kata ramai pengguna tak buka email, namun realitinya orang memang semak email setiap hari cuma mereka buka email yang perlu sahaja.
Medium ini masih sesuai digunakan, kita kena betul-betul segmentasikan pelanggan & konten yang mereka akan dapat. Sentiasa monitor siapa yang selalu buka & tak buka email untuk kenal pasti siapa yang ada interest dan konten apa mereka suka.
Sesuai Bisnes Produk & Servis
8. SMS Blasting 
Sedar atau tak, ini adalah medium yang agak lama dan makin jarang bisnes gunakan. Bila jarang bisnes guna, maknanya persaingan kurang dan pelanggan boleh mudah nampak SMS kita. 
Sama seperti Email Marketing, Segmentasi Pelanggan amat penting dalam menentukan keberkesanan kempen SMS yang kita jalankan.
Sesuai Bisnes Produk & Servis
9. GrabFood, FoodPanda & App Servis Yang Lain 
Trend sekarang adalah pelbagai syarikat menawarkan platform sebagai orang tengah untuk jualan & servis. Mereka tolong promote dan kita tunggu jualan masuk.   
Aplikasi begini dah makin banyak sekarang, tugas kita adalah pilih platform yang paling ramai pengguna, ataupun yang ada potensi pergi lebih jauh.
Kita nak elakkan penat-penat masuk, namun tiada jualan pun yang berlaku.
Sesuai Bisnes Produk & Servis
.
Daripada kesemua 9 Channel ini, yang betul-betul RUMAH SENDIRI adalah Website & Mobile App Bisnes di mana kita ada lebih kuasa uruskan sendiri dan kurang kebergantungan dengan pihak lain.
.
Yang pentingnya adalah Bisnes kita dah ada pelbagai alternative lain dan bukan fokus pada satu medium sahaja.. Lagi banyak medium kita ada, lagi banyak "dompet" jualan kita sediakan untuk proses jual/beli berlaku.
.
Ada website sendiri dan boleh guna mobile apps bisnes, tapi kalau contents dan foto / videonya LESU, tak guna juga. Boleh tambah ilmu dalam pakej-pakej yang membantu menambah kualiti platform yang kita uruskan. Tekan je gambar-gambar untuk pilihan kelas / pakej bermanfaat untuk semua. .
Credit to : Rafiq Sharman Khamis 

Related Posts

4 Kesilapan Agent Insurance Bila Mengiklan Di Media Sosial
4 Kesilapan Agent Insurance Bila Mengiklan Di Media Sosial
Siapa kat sini yang selalu terasa bila tengok iklan agent insurance? Kebanyakan antara kita mesti pernah at least sek...
Read More
5 Kesilapan Agent Thermomix Bila Mengiklan Di Facebook
5 Kesilapan Agent Thermomix Bila Mengiklan Di Facebook
2 bulan berturut-turut kelas bisnes online kami dihadiri oleh agent Thermomix untuk upgrade ilmu menjual mereka. Jadi...
Read More
10 Website Sedeqah Gambar Percuma Untuk Designer dan Peminat Foto Cantik
10 Website Sedeqah Gambar Percuma Untuk Designer dan Peminat Foto Cantik
Designers untung banyak tak perlu keluarkan duit nak guna gambar cantik secara percuma. .Ada masa, kita TAK BANYAK MA...
Read More

Filter
9 Alternatif Tools Yang Boleh Digunakan Usahawan Untuk Mengembangkan Bisnes
9 Alternatif Tools Yang Boleh Digunakan Usahawan Untuk Mengembangkan Bisnes