5 Kesilapan Agent Thermomix Bila Mengiklan Di Facebook

2 bulan berturut-turut kelas bisnes online kami dihadiri oleh agent Thermomix untuk upgrade ilmu menjual mereka. Jadi kami nak kongsikan di sini beberapa kesilapan yang sering agent Thermomix buat ketika mengiklan di Facebook dan Instagram.

Baca sampai habis yer.

Photo credit: Instagram Thermomix Malaysia


1. CERITA SEMUA USP DALAM SATU COPYWRITING

Ini yang selalu kami lihat di Facebook. Kalau Thermomix tu ada 10 USP, semua USP tu kita nak cerita dalam 1 posting.

Tak payah! Tak ada orang nak baca tulisan fakta kita panjang berjela mcm baca buku. Cukup cerita 1-2 USP sahaja dalam 1 posting. Penulisan panjang tak semestinya penulisan kita itu bagus.

Untuk permulaan, penulisan kita itu keep it short and simple.

2. SALAH TARGET MARKET

Sebelum menulis, kita fikir semula target market kita siapa?
Golongan apa?
Kerja apa?
Siapa yg lebih dominant buat keputusan dalam membeli?

Kami berikan contoh mudah di sini: Nak menjual Thermomix, kebanyakan isteri akan dapatkan dulu persetujuan suami untuk membeli. Jadi dalam copywriting kita, kita ceritalah benefit yang suami boleh dapat jika isteri mereka beli produk tu. Tapi penulisan itu mestilah lebih fokus kpd si isteri.

Jelas tak?

3. TERLALU FOKUS KEPADA HARGA

Jual produk harga RM7k dengan produk harga RM50 berbeza seni menjualnya. Seni menjual nanti kami akan explain in details dalam kelas hujung minggu ni.

Kita bila mengiklan, jangan fokus kepada harga dalam copywriting, tetapi fokus kepada BENEFIT yang client akan dapat bila mereka guna produk tu. Cerita benefit akan beri lebih impak kepada pembaca daripada cerita mengenai harga.

4. TIADA CONTENT BERGAMBAR/VIDEO

Ni paling bosan. Kita rajinkan sikit buat content bergambar dan video. Tak susah pun, sambil kita masak untuk keluarga guna Thermomix tu boleh la kita buat video dan ambil gambar cantik-cantik untuk dijadikan content.

Dari content, ia akan bina kepercayaan antara potential client dengan kita dan produk kita. Bila dah bina kepercayaan, baru lah orang berani nak labur RM7K mereka kat kita. 

5. TERLALU HARDSELL

Jangan nampak terlalu menjual ketika kita sedang menjual.

Itu namanya hardsell. Dalam pengiklanan, hardsell itu perlu tapi perlu SEIRING dgn softsell (content video dan gambar).

Posting kita banyak sangat hardsell pun orang menyampah. Kita mesti tak nak potential client kita lari kan bila kita baru nak buka mulut cerita pasal Thermomix.

Ada banyak cara nak berniaga dan tak buat potential client lari berjemaah dari kita. Jomlah belajar lebih banyak lagi tips copywriting, cara lock sales, cara bina kepercayaan dan banyaaak lagi ilmu PENTING DAN PRAKTIKAL dalam bisnes dengan kami pada hujung minggu ni.

Copywriting Membelah Langit
9 Oct 2021, Sabtu, 9am - 12pm

Whatsapp Lock
10 Oct 2021, Ahad, 9am - 12pm

Poster Iklan FB Guna Smartphone
10 Oct 2021, Ahad, 2pm - 5pm

PERCUMA: FB Ads (rakaman - boleh tonton anytime dalam masa 2 bulan)

Dah ramai yg masuk kelas kami dan belajar bagaimana nak menjual dengan lebih baik dan KOS RENDAH. Jadi jangan terlepas kita jumpa hujung minggu ni! Klik sahaja "ADD SELECTED TO CART" di bawah untuk mendaftar.


Related Posts

4 Kesilapan Agent Insurance Bila Mengiklan Di Media Sosial
4 Kesilapan Agent Insurance Bila Mengiklan Di Media Sosial
Siapa kat sini yang selalu terasa bila tengok iklan agent insurance? Kebanyakan antara kita mesti pernah at least sek...
Read More
9 Alternatif Tools Yang Boleh Digunakan Usahawan Untuk Mengembangkan Bisnes
9 Alternatif Tools Yang Boleh Digunakan Usahawan Untuk Mengembangkan Bisnes
Ada dengar pelbagai kisah dan luahan usahawan dengan isu yang berlaku pada Platform FB semalam. Facebook, Instagram d...
Read More
10 Website Sedeqah Gambar Percuma Untuk Designer dan Peminat Foto Cantik
10 Website Sedeqah Gambar Percuma Untuk Designer dan Peminat Foto Cantik
Designers untung banyak tak perlu keluarkan duit nak guna gambar cantik secara percuma. .Ada masa, kita TAK BANYAK MA...
Read More

Filter
5 Kesilapan Agent Thermomix Bila Mengiklan Di Facebook
5 Kesilapan Agent Thermomix Bila Mengiklan Di Facebook