October 18, 2019


Bermula dengan kamera kompak yang kecil sahaja, jenama Canon PowerShot A510. Tak tahu nak guna macam mana, tapi setiap kali ada majlis keluarga, saya yang kurang masuk dapur. (Bantu bahagian lain ya). Ahli keluarga yang lain dah sibuk dengan persiapan majlis, jadi say...

October 16, 2019

Menjadi syarikat yang semakin berkembang, adakalanya memerlukan tambahan kakitangan. Ini juga memerlukan bukan tenaga yang sedikit untuk melalui proses temuduga kerja bagi pengambilan kakitangan baru.

.

Banyak yang perlu dititikberatkan dan banyak juga yang mahu dipercep...

October 13, 2019

Seperti pengembara yang mahu ke sesuatu destinasi yang kita belum pernah pergi atau jarang kita lalui, pastilah kita memerlukan bantuan seperti peta, papan tanda atau panduan dari mereka yang telah ke sana.

.

Sebelum ini telah dikongsikan tentang keperluan menetapkan MAT...

October 11, 2019

Kadang-kadang geram juga tengok kawan setiap tahun 2-3 kali melancong ke luar negara. Dalam hati, "teringin juga nak dapat peluang selalu tengok negara orang!" Tapi, setakat ni, baru ada MINAT dan terasa belum kukuh untuk dapat ke mana-mana pun.

.

Siapa sangka yang satu...

October 2, 2019

Apa itu foreground?

.

Ini sering terjadi, di mana fotografer terlalu memikirkan background dan subjek, sehingga lupa mengaturkan kedudukan foreground. Foreground itu adalah objek yang terletak di antara subjek dan fotografer. .
.
Foreground inilah yang dapat membantu men...

September 30, 2019

Wedding Photography & Kepelbagaian Client

.

Dalam posting yang lepas 1 soalan ditanyakan, iaitu jika anda adalah seorang jurufoto perkahwinan, umur manakah yang anda patut fokus di dalam facebook ads :


A) 18 - 30 tahun
B) 30 - 45 tahun
C) 50 tahun ke atas

.

(Yang terlepas...

September 29, 2019

Gambar seperti ini adalah salah satu hasilnya apabila kita menggunakan lens yang memiliki aperture besar.

.

Aperture ketika ini adalah f 1.4.

.

Kenapa 1.4? 
Sebab kita mahu lebih cahaya masuk supaya tak perlu kita lajakkan ISO yang tinggi.

.

Penggunaan ISO yang tinggi a...

September 27, 2019

Perlukan kondisi kamera yang statik untuk mendapatkan gambar ini.

Shutter yang rendah diperlukan dalam hal ini.
.
Setting : Iso 50, shutter speed 1/10, aperture 4.
.
Pic by @nikmohdharraz .
.
Selamat mencuba. 😊 #snapkritik #saifulnangacademy

September 27, 2019

Ada banyak yang dapat kita pelajari dari perkongsian Tn Hj Syibli Fakih ini. Peniaga baru dan lama mungkin boleh mendapat manfaat dari artikel ini:
.
[Sempena ketibaan iPhone 11 di Malaysia 27 September ni, jadi harini kita bedah bisnes tentang Apple.
.
Ada banyak 'bus...

September 24, 2019

T I P S F O T O G R A F I
.
Adakah MATA merupakan titik fokus untuk gambar potrait?
.
Sangat rugi bila subjek di depan dah tersedia cantik, tapi bila kita bidik, rupa-rupanya gambar potrait tidak sharp atau fokus lari. Terutamanya apabila kita menggunakan aperture yang...

Please reload

RECENT POST:

September 29, 2019

September 27, 2019

Please reload

WISMA SAIFUL NANG ACADEMY

Kompleks RPWP, Lot 79979 Jalan ABIM, Kampung Sungai Ramal Dalam, 43000 Kajang, Selangor

Tel : +60102229089 | Email : syibli@snap.my

© 2014 Saiful Nang Academy